MINISTAR BEROŠ: I mene ljute čekanja na testove – korona ušla u Zavod “Andrija Štampar”

U dijelu Splitsko-dalmatinske županije danas su na snagu stupile 14-dnevne strože mjere koje se tiču okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, Nacionalni stožer sastao se sa čelnicima lokalnih stožera na istu temu, a pao je i dogovor tri glavne institucije za testiranje u Zagrebu da se riješi problem dugog čekanja na testove zbog večikih gužvi.

Izvor: Media servis

Zbog velikih gužvi koje se stvaraju na zavodu dr. Andrija Štampar gdje se obavljaju testiranja na koronavirus, na testiranja se čeka dugo, a još više na nalaze zbog čega su građani sve više revoltirani. Ministar zdravstva Vili Beroš je izjavio da i njega sve to ljuti:

“Ako treba formirati još nekoliko punktova za testiranje u Gradu Zagrebu, nije problem”.Stoga je jutros dogovoreno da Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević u sljedećih nekoliko dana preuzima dio posla od kolega na zavodu dr. Andrija Štamparu i iz HZJZ-a kako bi se ubrzao cijeli postupak i riješile gužve.

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić otkrila je tko se gdje treba ići testirati pa i gdje će oni bez uputnica: “Mogu i dalje kod nas oni bez uputnice, preporučamo da autom idu na zavod dr. Andrija Štampar, a oni koji dolaze pješice mogu dolaziti i kod nas. Zdravi će koji put morati pričekati ako imamo bolesnike, ali ćemo preuzimati na redovitoj bazi uzorke od dvije institucije ako oni ne mogu sve završiti”, rekla je Markotić.

Vode se i razgovori oko zapošljavanja novog kadra i stavljanja drugih laboratoriju u funkciju testiranja na koronavirus.

Ravnatelj zavoda dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar i izrazio nadu da će se vratiti na raniji standar da se nalazi testova čekaju svega 24 sata.

“Idem sad na sastanak zbog novog zapošljavanja. COVID nam je ušao na mikrobiologiju tako da smo cijelu jednu smjenu stavili u samoizolaciju i zato nama ovo jako puno znači. Radi se o djelatnicama koje su nakon povratka s godišnjeg odmora bile negativne, ali evo uspjet ćemo sve odraditi zahvaljujući današnjem dogovoru”, rekao je Šostar.

Drugi sastanak danas odvija se između lokalnih stožera i Nacionalnog stožera na kojemu i se razmatraju mogućnosti uvođenja strožih mjera u mjestima koja su postala žarišta. Krunoslav Capak uoči sastanka je rekao da moramo imati na umu da:

“Dolazi jesen i moramo stvoriti uvjete da funkcionira škola, da krenu fakulteti, da se sve aktivnosti vrate normalno. Uspjeli smo osigurati uspješnu turističku sezonu, a sada nam dolazi ovaj drugi tip aktivnosti i trebamo se za to dobro pripremiti”.

Paralelno s tim sastankom u Ministarstvu znanosti radna skupina brusi upute i epidemiološke mjere za početak školske godine, o kojima će ministar obrazovanja Radovan Fuchs izvijestiti u 15 sati.

U međuvremenu pristižu podaci iz županisjkih stožera o novooboljelima. Za sad prednjači Brodsko-posavska županija sa 14 novih slučajeva zaraze, potom Osječko-baranjska županija koja ima 11 novooboljelih, dok su Ličko-senjska i Zadarska županija potvrdile po 6 novozaraženih.

Komentiraj