MINISTAR BEROŠ: Cijepite se, imamo više od 7000 novozaraženih i ne znamo što nas čeka

“Danas je, nažalost, više od 7000 novozaraženih. Nalazimo se na vrhuncu četvrtog vala i ne znamo što nas čeka”, riječi su ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Međutim, potpuno je jasno da znamo koje su mjere kojima možemo smanjiti taj porast dnevno novozaraženih i doista mislim da je vrijeme da se svi skupa malo skoncentriramo, razmislimo o svojoj ulozi u ovoj epidemiji i napravimo ono što je najbolje, a najbolje je u ovom trenutku cijepiti se i poštivati osnovne protuepidemijske mjere”, poručio je Beroš u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna.

Dodao je da je zagovornik osobnih sloboda, ali da one prestaju kad ugrožavamo tuđe zdravlje i živote. “U ovom trenutku ipak opterećenje zdravstvenog sustava kad je riječ o hospitalizacijama nije onakvo kako smo imali u vrhuncima ranijih valova”, naglasio je Beroš.

“Ali brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi tjeraju nas na oprez jer će se u doglednom vremenu, od dva do tri tjedna, taj broj novozaraženih preliti u zdravstveni sustav”, dodao je.

Beroš je rekao i da se nove mjere, koje su jučer najavljene, uvode jer nismo postigli adekvatnu procijepljenost i jer ne poštujemo osnovne protuepidemijske mjere.

“Mi moramo spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava, to je naša osnovna dužnost jer život ne staje zbog epidemije, ljudi se razbolijevaju zbog drugih bolnih stanja. Mi moramo svima omogućiti pružanje zdravstvene zaštite”, rekao je Beroš.

Ministar je poručio da cijepljenjem smanjujemo rezervoar mogućeg širenja virusa i mogućnost njegove mutacije, odnosno razvoja novih sojeva.

“Stoga je u ovom trenutku unisoni stav svjetske zdravstvene i stručne javnosti da je cijepljenje najbolji mogući izlaz iz ove situacije”, poručio je Beroš.

Istaknuo je da je za cijepljene šansa da se zaraze i obole osam do deset puta, a da se hospitaliziraju 20 puta manja u odnosu na necijepljene.