MINISTAR BANOŽIĆ: Predsjednik Milanović izjavama šteti vojsci, građanima i ugledu RH

Ministar obrane Mario Banožić osvrnuo se na Vladino upućivanje prijedloga odluke Saboru o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika, kojom su zaobišli predsjednika Zorana Milanovića, i izazvali reakciju saborske oporbe koja poručuje da se mora vidjeti tko krši Ustav.

Izvor: Media servis

”Žalosno je da neki političari zbog nedostatka hrabrosti ili čega drugog koriste situaciju i uvlače nas u procedure koje ne stoje. Iz ministarstva je objašnjeno kako je odluka donesena. Ukrajina je 1994. potpisala partnerstvo o miru, tako je moramo podržati”, rekao je Banožić te se osvrnuo na ocjenu ustavnosti takve odluke.

“Što se tiče predsjednika Republike, izašao je van komentirati kao i pojedini saborski zastupnici u negativnom kontekstu dok odluka nije imala ni slovo na papiru. Danas, nakon odluke Vlade, kad su iskordinirana sva tijela i kad imate jasne module u kojem će se pravcu ići, vidljivo je da apsolutno ne može biti slova da bi netko bio protiv. Vlada u Saboru ima većinu, a što se tiče dvotrećinske većine, siguran sam da će doći do nje”.

Banožić je još jednom naglasio kako se sva četiri modula odnose na obuku i da nema karaktera da Hrvatska nekog napada.Na pitanje postoji li želja Vlade da se sjedne za stol s Milanovićem, Banožić je odgovorio:

”Javno sam komunicirao cijelu godinu da se sjedne i razgovara. Jako šteti izjavama i vojsci i građanima i ugledu RH. On je taj koji treba sjesti za stol. Kod nas su stvari jasne, u okviru zakonskih okvira predlažemo odluke. Nemojte više stavljati znak jednostati između izjava mene i Milanovića ili Plenkovića i Milanovića, zna se tko radi za, a tko protiv”.