MINISTAR BANOŽIĆ: Predsjednik Milanović doživio je nekakvo prosvjetljenje

Transportni avion C-17 američke vojske jutros je u Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman dopremio dva helikoptera Black Hawk UH-60M. Riječ je o projektu opremanja HV-a helikopterima u suradnji s Vladom SAD-a.

Izvor: Media servis

Današnjem prihvatu helikoptera nazočio je ministar obrane Mario Banožić. Poručio je da će dva Black Hawka značajno ubrzati rad na operacijama i da je cilj zamijeniti sve ono što imamo iz sovjetske proizvodnje.
“Black Hawk je jedan od najboljih u svijetu trenutno. Meni je želja da ih imamo u punom sastavu koliko to bude Hrvatska vojska tražila. Idealna je brojka 12, mislim da ćemo doći do nje.”

Upitan kada će hangari biti spremni, rekao je da je u početku bilo problema s potpisivanjem ugovora.

“Znate da je dosta cijena i eskalirala. U onom trenutku od samog poštivanja javne nabave dođe do određene razlike u cijenama. Ono što se dogodilo kod radioničkog hangara jest da je izvođač tražio avansno plaćanje. Na to nismo mogli pristati pa je produžen rok, potpisan je ugovor i počinje se graditi u 2023. godini. Bit će sigurno gotov za devet do deset mjeseci, a očekujemo da bi parkirni mogao biti vrlo skoro gotov.”

Ministar je ponovno upitan otkud je doletio dron koji je prije osam i pol mjeseci pao na Zagreb.

“Postoje određena saznanja, obavještajna zajednica radi u razmjeni tih podataka. Istraga se provodi u nekoliko zemalja koje su radile istragu na svom području. Odakle je dron došao, s kojeg područja, znate da je riječ o ratnoj zoni, teško je doći do relevantnog podatka na ovaj način.”

Na pitanje hoće li stari helikopteri biti donirani Ukrajini, Banožić je rekao da ne može o tome govoriti zbog oznake klasificiranosti. Osvrnuo se i na komentare predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je rekao da neda besplatno helikoptere.

“Žao mi je da predsjednik ovakve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio. Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali. Pomoć naših saveznika uvijek je bila ta na koju se može računati, vjerujemo da će tako biti i u budućnosti.”