MINISTAR BANOŽIĆ: Hrvatska vojska Milanovićev je poligon za razračunavanje s Vladom

Svečani ispraćaj 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo održava se danas, ali u dva navrata. Najprije je vojnike ispratio ministar obrane Mario Banožić, a kasnije će isto učiniti i predsjednik Zoran Milanović.

Izvor: Media servis

Neslaganje ministra i predsjednika dovelo je već nekoliko puta do problema s održavanjem različitih vojnih događaja i manifestacija. Ministar obrane naglasio je kako želi maknuti vojsku s naslovnica.

“Nisam želio da dolazi više ikada do takvih situacija i izmičem se svemu što bi moglo naštetiti Hrvatskoj vojsci. Pitanje zašto su dva dočeka uputite Pantovčaku.”

Banožić je dodao kako je svoj dolazak na ispraćaj kontingenta definirao tek kada je vidio kako će program izgledati.

“Najbolje vidite da mi unutar Ministarstva obrane radimo na planovima, proračunu, modernizaciji, opremanju, nabavkama… To je ono što je naš fokus. Od prvog dana govorim da vojska ne smije biti poligon. Ne za Banožića ili Milanovića, već ni za jednog političara. Mi ćemo svi otići, a Hrvatska vojska ostaje i treba ostati ponosna i snažna, kakva je i bila.”

Na pitanje može li se odnos njega i Milanovića staviti po strani, kada su u pitanju ovakva događanja, Banožić kaže kako je on više puta inicirao da sjednu za stol.

“Pantovčak uporno traži nekakve razloge. To je jedna potvrda da je Pantovčak našao poligon za razračunavanje s Vladom RH. Ovdje je vojska samo jedan poligon za Milanovića, za mene nije. To najbolje pokazuje Vlada s podržavanjem proračuna, uskoro i DPR-a i svega što ulažemo nakon niza godina neulaganja u Hrvatsku vojsku.”

Osvrnuo se i na smjenu ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera. “Nije normalno da se ravnatelj Vojne sigurnosne obavještajne agencije smjeni preko medija”, rekao je Banožić

“Nakon napisa u medijima sam zatražio od ravnatelja VSOA-e da mi pojasni o čemu je riječ. Dobio sam jedan dokument koji nije ukazivao na nikakve milijunske štete. U tom trenutku je već Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost pokrenuo svoje procedure. Oni se bave s tim. Ja ne nadzirem rad Vijeća, niti rad VSOA-e temeljem zakona.”

Nakon što je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao kako smatra da nije vrijeme za glasovanje o proširenju Schengena zbog toga što granice ne funkcioniraju, na to se osvrnuo i ministar obrane koji smatra da za Hrvatsku neće biti problema.

“Očekujem da će biti onako kako nam je i cilj. Očekujem da je s 31.prosinca Republika Hrvatska dio schengenskog prostora i da će se ovo riješiti putem bilateralnih razgovora.”