MINISTAR BAČIĆ: U šest županija ima 97 klizišta koja ćemo sanirati

Ukupno je na obnovu od posljedica potresa na zagrebačkom i petrinjskom području utrošeno 1,42 milijarde eura, čime je prijeđen iznos od 1,3 milijarde koliko nam je na raspolaganju iz Fonda solidarnosti.

Izvor: Media servis

Ministar graditeljstva Branko Bačić:

”S time da je zagrebački potres do sada realizirao 657 milijuna eura, a petrinjski 386 milijuna eura. Dobro je sa sjednice Vlade poslati jasnu poruku da su u državnom proračunu osigurana dodatna i dostatna sredstva”.

Vlada je na sjednici izmijenila Odluku o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Hrvatskoj.

“Ovom odlukom predlažemo da se kroz program mjera omogući uspostava monitoringa, odnosno praćenja nastanka i razvoja oštećenja na pojedinom klizištu. Evidentirano je u šest županija u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zadarskoj i Virovitičkoj, ukupno 97 takvih klizišta koje ćemo temeljem programa sanirati za što ćemo trebati osigurati značajna financijska sredstva u proračunu jer ta klizišta su prijetnja sigurnosti naših sugrađana”.