MINISTAR ALADROVIĆ: Posebne mirovine neće se dirati – nacionalne od 1. siječnja 2021. godine

“Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju”, rekao je upitan o mirovinama s posebnim propisima, ministar Josip Aladrović, gostujući na N1 televiziji.

“Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuni predviđeno za mirovine po posebnim propisima.Ono što je bitno napomenuti – i takvi korisnici imaju određni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina”, ustvrdio je Aladrović.

Komentirajući navode o lažnim mirovinama među mirovinama po posebnim propisima, ministar je rekao kako tu “ulazimo u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna”.

“One sigurno nisu ono što čini ključni efekt u održivosti mirovinskog sustava. Dulji ostanak u radu je nešto što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih priroda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati”, pojasnio je Aladrović.

Upitan o uvođenju nacionalnih mirovina, Aladrović je rekao kako je odjek u javnosti manje-više pozitivan. “Ono što ja mogu najaviti, mi smo uvođenje nacionalne mirovine Uvrstili u nacionalnu strategiju socijalne skrbi. To je jedan od ciljeva koje ćemo zasigurno ispuniti. Za pet dana u petak kreće s radom velika radna skupina koja će raditi upravo na nacionalnim mirovinama. Po našim procjenama, tu je između 53 i 55 tisuća ljudi. S 1.1.2021. ćemo krenuti s implementacijom nacionalnih mirovina”, rekao je ministar gostujući na N1 televiziji.

Komentiraj