MILORAD PUPOVAC: Trebaju li osuđeni za ratne zločine dobivati počast?

milorad pupovac

Čelnik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac na pressici se očitovao o “zahtjevu dviju braniteljskih udruga za tematskom raspravom u Hrvatskome saboru”, na kojoj bi se raspravljalo o njemu.

Objasnio je u uvodu kako je šutio nekoliko dana dok nije “ocijenio da ona neće dopronositi pojačanju buke… Što se tiče odluke predsjednika Sabora da ne uvrsti točku na dnevni red Sabora, ja tu odluku poštujem. Da je odluka i drugačija, također bih je poštovao…”

Govorio je o svom političkom putu i vrijeme kada je, kako kaže, Srbi u različitim sredinama morali početkom devedesetih davati izjave lojalnosti na javnim trgovima ili ih potpisivati u tvornicama.

“Svaki od pripadnika srpske zajednice nosi to kao najdublju traumu. A onima koji te traume žele produbiti, i strahove pojačati, što se mene tiče – neće!”, poručio je.

“Prisegao sam šest puta na hrvatski ustav. Onaj kome to nije dovoljno, neka se zamisli u čemu je problem. Ja za svoje riječi i djela kanim odgovarati, ali za tuđe ne!”, rekao je. “Volio bi da o ratnim stradanjima Hrvatska i Srbija vode razgovor i vrate se na stazu normaliziranja odnosa na kojiima su bile u više navrata u zadnjim 25 godina”, te dodao:

“Što se tiče obilježavanja egzodusa iz stradanja Srba iz Hrvatske, njih preko 250,000, to je nešto od čega ne možemo pobjeći i to je sastavni dio naše obveze za suočavanhje s ratnim posljedicama u Hrvatskoj i svatko onaj tko to želi spriječiti zapravo želi spriječiti normalizaciju odnosa i želi spriječiti da svi koji su stradali u ratu budu poštovani i priznati… Ono što je za mene prihvatljivo je istinski, moralni odnos prema stradanju ljudi, njihovim patnjama, njihovim gubicima, bili Hrvati, bili Srbi, bili treći”.

“Što se tiče riječi kojima se vrijeđa osjećaj demokratskog i na antifašističkim vrijednostima utemeljenog hrvatskog povijesnog identiteta, dakle kad se vrijeđa osjećaj ljudi koji se na dnevnoj osnovi bore da se ne relativizira, ne aktualizira vrijednosti poraženog ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, ja sam s tim ljudima svaki dan i dijelim njihove osjećaje, kao i svih onih koji sa mnom dijele političku odgovornost za predstavljanje Srba u Hrvatskoj. Međutim, oni koji su gluhi, slijepi, kojima ne smeta, kojima, štoviše, odgovara da se događaju stvari kakve su se događale prije nekoliko dana na HRT-u, dakle državnom mediju, da se dva dječja logora iz vremena kvislinške, zločinačke ustaške države koja je okaljala hrvatsko ime, da se ta dva logora ne tretiraju kao dječji logore u kojima je u Sisku stradalo i do 2000 djece, a u Jastrebarskom 450, 60 i da se to pripisuje pripadnicima NOB-a, a ne režimu koji je njihove roditelje otpremio u Jasenovac ili u Auschwitz ili u druge logore po Europi, to ne samo da mi nećemo prihvatiti, nego to sasvim sigurno baca sjenu na svakoga onoga, a tu i sebe ubrajamo, koji žele očuvati demokratski, antifašistički karakter ove zemlje i reći svakome tko misli drugačije, da to nije istina”, rekao je Pupovac i nastavio:

“Oni koji nas prozivaju, koji mene prozivaju, bilo bi bolje da se pozabave ovakvim pojavama, negiranjem Jasenovca, koji dospijeva u glavne mainstream medije Hrvatske, negiranjem dječjih logora kao što su Sisak i Jastrebarsko, to će biti najbolja obrana onih koji poistovjećuju Hrvatsku s NDH”.

Odgovorio je i na pitanje o spornim izjavama Aleksandra Vučića, napominjući kako bi mogao i on navesti svakakve izjave.

“Moje prisustvo na komemorativnim skupovima žrtvama akcije Oluja za koje nažalost broje onih koji su osuđeni možemo izbrojati na jedan prst, onih koji su odgovorni za progon i koji su sprečavali povratak i dočekivali ljude u nemogućim uvjetima, uništavajući njihovu imovinu, narušavajući njihovu sigurnost, nalaže mi da budem s njima. Što se tiče izjava, te izjave su prvi puta bile ovakve, da se ja sjećam”, rekao je Pupovac, na što su ga novinari podsjetili da je Vučić na jednom skupu rekao da će hrvatski križ uvijek biti kukasti.

“Vi ste to zapamtili, ja nisam. I ja bih mogao štošta zamjeriti i štošta reći. Ne branim ovdje nikoga, svatko odgovara za svoje riječi. Kad ocijenim da ne mogu ići, neću ići. Ali želim podsjetiti , okrenite se oko sebe i slušajte što čujete oko sebe. To ne čujete, ne vidite, ne posvećujete tome pažnju i ne pitate one koji su to učinili što misle učiniti da se to ne događa. Trebaju li osuđeni za ratne zločine dobivati počast, uz svo poštovanje prema onome što su mogli doprinijeti u ratu, ali ratni zločin je ratni zločin. Ne trebamo li odlučnije govoriti o rehabilitaciji NDH u Hrvatskoj? To je moj odgovor”, odgovorio je Pupovac.

Komentiraj