MILORAD PUPOVAC: Pozdrav “Za dom spremni” treba maknuti, on je originalno ustaški

“Trebat će vremena i još gesti, riječi i djela. Trebat će drugih aktera. Raduje me što je patrijarh srpski, njegova svetost Irinej, poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute tim putem, rekao je Milorad Pupovac, čelnih SDSS-a, gostujući na RTL Televiziji.

Patrijarh je rekao, zapravo, da je pravo vrijeme za pomirbu Hrvatske i Srbije. Hoće li tu poruku shvatiti i Beograd i je li ona shvaćena u Zagrebu?

“Treba vremena da je valjano shvate i Zagreb i Beograd. Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti vjeru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je riječ, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je riječ o nečemu na čemu će se raditi još mjesecima i godinama”, rekao je Pupovac za RTL.

Boris Milošević u Kninu, Tomo Medved u Gruborima, Andrej Plenković u Varivodama, a vi idete u Škabrnju. Kako objasniti tu poruku onima koji to možda ne razumiju, a recimo su i ovih dana imali potrebu izvikivati “Za dom spremni”?

“Za dom spremni” treba maknuti iz javnog prostora. Treba maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tijekom rata 1991. – 1995., taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na židovima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, prije svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što se u današnjoj Hrvatskoj želi stvoriti, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba.

Očekujete li incidente kada pođete u Škabrnju?

“Ja sam spreman otići. Ne bih volio imati bilo kakva iskustva koja bi kompromitirala ono što ja želim donijeti sa svojom posjetom Škabrnji. Takvih iskustava sam imao u nekim posjetima Vukovaru. I ona nisu dobra ne samo za mene, lako za mene, ona bacaju sjenu na cijeli komemorativni postupak. Bilo da je riječ o Vukovaru bilo da, ako bi se dogodilo, da je riječ o Škabrnji. Ali vjerujem da toga neće biti”.

Komentiraj