MILORAD PUPOVAC: Ploča u Jasenovcu bit će maknuta, a ni ploča Juri Francetiću neće proći

Podijelite članak

MILORAD PUPOVAC: Nikakvo preslagivanje, to je produžetak agonije - samo novi izbori

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a gostovao je na N1 televiziji i u jednom dijelu govorio o pločama s natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu, kao i najavi kako će se u Otočcu 2. srpnja namjerava postaviti ploča Juri Francetiću.

“Ploča u Jasenovcu s ovakvim grbom i natpisom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i bit će maknuta… Ploča s takvim natpisom ne može biti nigdje. Mogla je biti u jednoj kvislinškoj tvorevini, ali u demokratskoj Hrvatskoj ne i točka. A toleriranja dizanja ploče Francetiću i proglašavanjem antifašistom u borbi protiv Talijana, nema šanse da bi takva inicijativa mogla imati razumijevanje koalicijske Vlade”, rekao je Pupovac za N1 i dodao:

“Može netko pokušati, ali mi kao dio vladajuće većine nećemo sasvim sigurno podržati. Nije moje da kažem što će napraviti Plenković, ali siguran sam da je to daleko od njegova uvjerenja i da ako je trebalo imati obzira da je sada došao moment da se taj obzir makne.”

O namjeri da se romijeni ime Trga maršala Tita je rekao:

“Josip Broz Tito je jedan od najvećih državnika koje je 20. stoljeće imalo i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika jednog od najsnažnijih pokreta otpora na europskom tlu poštovan od svih članica atifašističke koalicije i čiji je lik svugdje gdje se obilježavaju velike pobjede. To što ga neki proglašavaju proglasiti najvećim zločincem i abolirati Pavelića – to je nedopustivo… Razlozi zbog kojih se traži promjena su neprihvatljivi i to ne mogu biti razlozi zbog kojih bi se taj Trg trebalo preimenovati….”

Na napomenu kako je HDZ za mijenjanje imena, ponovio je kako je iznio svoje mišljenje i dodao: “Utemeljitelj HDZ-a Franjo Tuđman je bio Titov general… Samo podsjećam ljude u HDZ-u da je netko u vrijeme borbe za samostalnost to pokrenuo, veliko bi pitanje bilo kako bi se stvari razvijale, a danas kada je RH postala članica EU neki nastoje revidirati povijest i okretati naopačke povijesne činjenice, a to je opasno i tome ćemo se suprotstaviti. Ono što smo dosada čuli je neprihvatljivo…”

Komentiraj