MILORAD DODIK: Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi – hvala Čoviću što je došao

Mediji u BiH nastavljaju se baviti analizom skandala koji je izbio nakon što su se 9. siječnja u Banjoj Luci na obilježavanju dana Republike Srpske, praznika koji je Ustavni sud proglasio neustavnim, pojavili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

Izvor: Media servis

Dnevni avaz navodi kako je vjerojatno da će veleposlanik Del Vechio, koji je već pet godina na dužnosti u BiH, sada biti opozvan, a list prenosi i reakciju hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović-Burić, koja je potvrdila kako se on nije konzultirao s MVEP-om o odlasku u Banju Luku te kako Hrvatska dosad ni na koji način nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja pa to nije učinila ni ove godine.

I portal Klix sugerira kako je sada izvjestan opoziv veleposlanika Del Vechija, a istodobno prenosi brojne reakcije na odluku Dragana Čovića da ode u Banju Luku i tamo sudjeluje u obilježavanju “dana Republike” za koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine ocijenio da ga je neustavno slaviti 9. siječnja.

Diana Zelenika iz stranke HDZ 1990, Čovićeva protukandidatkinja na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH provedenima u listopadu prošle godine, izjavila je kako postupak predsjednika HDZ BiH drži “sramotnim”. “Zna se tko je protjerao Hrvate i Bošnjake iz Republike Srpske. Na taj način se ne gradi konstitutivnost sva tri naroda”, rekla je Zelenika. A o svemu se danas oglasio i Milorad Dodik.

“9. siječnja nam nitko ne može osporavati. Žao mi je što su neki ljudi prozivani. Vidio sam orkestrirani napad na one koji su tu bili. Zahvalan sam Čoviću, mislim da je to dio njegova opredjeljenja da gradi dijalog s narodima u Bosni. RS je legalna i legitimna državna tvorevina. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Nemojte nas vrijeđati, izazvat ćete lavinu”, rekao je Dodik.

PISALI SMO:

IVICA PULJAK: Pozivam rektora Borasa i Senat Sveučilišta da Čoviću oduzmu počasni doktorat – čitajte OVDJE.

Komentiraj