MILJENIĆ POTVRDIO: Ivica Todorić je prvi pozvani svjedok na povjerenstvo za Agrokor

Orsat Miljenić

Nakon višemjesečnog natezanja HDZ-a i SDP-a i jučerašnjeg izglasavanja u Saboru danas se prvi put sastalo saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor.

Izvješće: Media servis

Službeni datum početka rada povjerenstva je 3. studenog, dogovoreno je na prvom neformalnom sastanku a kao prvi svjedok pozvan će biti Ivica Todorić, rekao je predsjednik povjerenstva SDP-ov Orsat Miljenić.

“Prva sjednica će biti 3.11. i prvi pozvani svjedok će biti Ivica Todorić i ja ga ovim javno pozivam, a dobit će poziv i na svoju kućnu adresu ili adrese, ali ja ga javno pozivam da se spremi”, poručio je Miljenić.

Taj poziv su svi u povjerenstvu podržali, a sjednice će biti većinom javne, dodao je Miljenić. A uoči tog sastanka nije manjkalo komentara. SDP-ov član povjerenstva Gordan Maras svojedobno je bio ministar poduzetništva, no u tome ne vidi problem, te kaže da će se rado odazvati eventualnom pozivu za svjedočenje. “Ne bojim se ničega, sve što sam radio u životu sam radio u dobroj namjeri i za interese RH i građana”, tvrdi Maras.

Poučeni iskustvima postoji realna bojazan da će Istražno povjerenstvo za Agrokor biti još jedan poligon za klasična HDZ i SDP prepucavanja. Kako je počelo – upravo tako će i biti.

“Svjestan sam da će HDZ sve napraviti da baci maglu, spin i da me ocrni, ja sam spreman na to”, kaže Maras.

Spremni smo pozvati sve koji su imali ikakve veze s Agrokorom, rekao je HDZ-ov Josip Borić. Dodaje da cilj povjerenstva nije utvrditi političku odgovornost, iako se uoči njegova osnivanja upravo tako govorilo.”Hoće li doći do kaznene odgovornosti to će procjenjivati oni koji su za to nadležni, ali mi tu nismo oni koji će suditi, a što se tiče političke odgovornosti to se snosi na izborima, ali da spremni smo pozvati sve odgovorne”, kaže Borić.

U povjerenstvu sjedi i Ivan Lovrinović iz Promjenimo Hrvatsku. Kaže da je on jedini član iz oporbe. “Povjerenstvo će utvrditi što se događalo. Povijest Agrokora nije od prije dvije, tri godine. Od stvaranja RH stvarao se i Agrokor i na primjeru Agrokora najbolje ćemo vidjeti kako je funkcionirala politika i što se sve događalo i utvrditi te incestuozne veze politike i poduzetništva. Ja sam ovdje jedini oporbeni član, ali barem nek građani čuju pa da znaju za koga će glasati”, kaže Lovrinović.

Iz redova MOST-a u povjerenstvu je Nikola Grmoja, koji kaže da bi i njegov šef Božo Petrov mogao biti pozvan da svjedoči.”Ja sam i rekao da ću prvo predložiti da se svakako pozove i Božu Petrova jer je jedini čovjek koji je do u detalje ispričao ova događanja i bilo bi dobro da to učini pred članovima povjerenstva”, smatra Grmoja.

Agrokor je danas bio tema i na sjednici Vlade. Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na konačno izvješće izvanredne uprave rekavši da je ono otkrio dubinu problema koji su postojali u koncernu. Dodao je da se Vlada nije i neće miješati u poslove pravosudnih institucija i mogućih procesa.”Što se tiče pravosudnih institucija i drugih procesa, za to su one nadležne i to je posao u koji se Vlada RH ne miješa, niti će se miješati na bilo koji način”, rekao je Andrej Plenković.

Konsolidiranu reviziju poslovanja koncerna Agrokor komentirao je danas na svom blogu Ivica Todorić. S obzirom da mi je nacionalizirana firma bio sam spriječen da izdam konsolidiranu bilancu za 2016. godinu. Nikakve zakonske zaštite Agrokor nije trebao. Netko očito želi obezvrijediti Agrokor da doslovno pokrade ogroman novac. Još jedanput želim odgovorno naglasiti- brojke koje je izdala Agrokor izvanredna uprava nisu točne, tvrdi Todorić, koji je poslijepodne opet krenuo u blogerski napad. upozoravam da se druge kompanije i njihovi prihodi moraju uzimati u razmatranje oko analiza rezultata Agrokora, a ne samo gledati poslovanje Konzuma. Uvođenje izvanredne upravu nanijelo je veliku štetu Agrokoru, tvrdi Todorić.

Komentiraj