Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..?

Milivoj 2

Piše: Milivoj Pašiček

Nakon što smo dobili novu Vladu poslije svih mogućih nadzemnih, podzemnih i ovozemaljskih bitki, lakrdija, silnih obećanja, prijevara, eto nas već na startu u (ne)prilici. Jer, oni koji su dobili povjerenje saborskih zastupnika, pa bi se reklo i građana ove zemlje, umjesto da rade na jedinstvu, već se dijele i šalju poruku nejedinstva.

Kako inače protumačiti sasvim suprotne izjave vodećih ljudi u Vladi o recimo biseru predizborne kampanje ministra branitelja Mije Crnoje, koji je najavio kako će se napraviti registar izdajnika nacionalnih interesa RH. Čim je sjeo u fotelju ministra Crnoja je u nekoliko istupa potvrdio kako želi ostvariti taj svoj cilj. „Objavit ćemo mi sve registre. Ako se netko ogriješio o zakone RH i ako je izdao nacionalne interese, nema razloga da se ne nađe u registru“, podvukao je još jednom svoju nit vodilju u emisiji HRT-a Mijo Crnoja.

Novi premijer Tihomir Orešković, koji po analizi stručnjaka pola toga nije razumio što se govorilo na saborskom maratonu uoči potvrde Vlade, za sada je o toj temi samo rekao da će se sve vidjeti, da će o svemu razgovarati. Razumljivo, jer evidentno je kako su ministri dovođeni njemu na ogled poput mlade za udaju, onako na prvi pogled, pa ih još nije ni upoznao a kamo li uvidio što žele i kamo žele.

Ali Božo Petrov, novi potpredsjednik Vlade, koji je i pod svojim Mostom zamutio vodu toliko da se i ne vide reforme, ipak je zagrmio glasno i jasno o tome kako bi se netko igrao registratora i bavio registrima. Petrov kaže:

„Što se tiče registra izdajnika kojeg je spomenuo gospodin Crnoja, ne znam u kojem je to kontekstu rekao, ali da se o tome i slučajno pomislilo ozbiljno to nikada ne bi prošlo jer to Most ne bi nikada dozvolio.“

Lijepo, ali je li se Petrov pitao tko će njega o tome uopće više i pitati. Zar ne vidi da po „njegovom“ Mostu, koji se klima, stupaju neki drugi borbenici. Eto, novi prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, pomalo u zaboravu da je već u Vladi, u ime šefa HDZ-a sada iznosi kako su na izborima bili čak i pokradeni. Govori kako su na vlast konačno došli oni koji se znaju prekrižiti, ali govori o o registru izdajnika, i to suprotno od Petrova. Karamarko tako kaže:

„Oni koji su izradili spisak branitelja dobili su nekoliko desetaka lažnih, a bila je cijela hajka. Kao reakcija na to idemo vidjeti tko su bili agresori i mislim da je legitimno postaviti takva pitanja. Nije to lov na ljude, nego je to lov na istinu.“

Nadamo se da će se nova vlast, a posebno Petrov i Karamarko, doista izmiriti u stavovima, jer je zastrašujuće da se dva vodeća čovjeka u Vladi već na startu ne slažu s pogledima jednog od ministara. Registri neće nahraniti narod, dati mu posao, nadu mladima u koje se svi kunu. A kako bi tek izgledali registri splitske rive, berača kestena, onih koji su lovili generala Gotovinu… i svih mogućih bukača, hukača i proizvođača podjela naroda.