MILANOVIĆ PORUČIO PLENKOVIĆU: “Šalji, brate, lavove, a ne pudlice na mene!”

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u Zagrebu na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih.

Izvor: Media servis

Nova prilika za komentiranje aktualnih tema u Lijepoj našoj.

​Dotaknuo se tako predsjednik rada onih koji brinu o kolektivnom zdravlju nacije, Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

‘‘Da sam sastavljao po tom kriteriju Stožer, osim ministra zdravstva vjerojatno nitko drugi ne bi bio član stranke‘‘, rekao je

“Vidjeli smo previše puta da je Stožer donosio odluke sinkronizirane s vrhom HDZ-a i Plenkovićem koje su njima odgovarale. To je vidjelo svako dijete, to nije kako bi trebalo bit. Radilo se o zadiranju u temeljne ljudske slobode, ne prava. Pravo na disanje kretanje, okretanje glave. To je rađeno na način na koji se više nikada ne bi trebalo raditi.”

Svjedoci smo da je cijepljenje postalo preduvjet za mnoge stvari koje su prije bile omogućene svima, poput putovanja, kretanja…. Milanović smatra da je to politička odluka da se na taj način vrši pritisak na ljude koji nisu cijepljeni.

‘‘Država vas može poslati u rat, dati vam pušku i tražiti da ubijate druge ljude. Države prema Ustavu, još mnoge, pa i Hrvatska, imaju to pravo. Nedao Bog da ga država ide ostvarivati. U usporedbi s tim, primanje nekog cjepiva koji štiti pojedinca, zajednicu je sitna stvar. Nažalost, danas su svi eksperti, stručnjaci, doktor Google… Ja jedino mogu pozvati sve ljude da se cijepe. Sada cjepiva ima više nego ikad‘‘.

A kako bi naš predsjednik povećao procijepljenost?

‘‘Pa išao bi na to da se cijepi što više hrvatskih građana kojih ima malo više nego Hrvata. Šalim se. Onako kao što radim, pozivam ljude da se cijepe. Mislim da je to bezopasno, da ne budem predirektan, ali morat ću biti, da je to puno manje dokazano rizično, recimo od određenih vrsta kontraceptiva koje dokazano mogu biti štetni za žene, pa se to opet koristi. Ljudi vole novo i boje sa novoga‘‘.

Posljednjih dana premijera Andreja Plenkovića nije se moglo vidjeti pred medijima. Je li to premijerova taktika kako bi se smirile tenzije u odnosu Pantovčak- Banski dvori?

‘‘Ne vidim nikakvu strategiju niti to gledam. Dok god on šuti, meni je život još ljepši. Bio sam u Bruxellesu, bavio sam se s nekim stvarima s kojima sam se morao baviti. Vidim da na mene šalje svoje suradnike, OK. Šalji, brate, bar lavove, a ne pudlice s protezama‘‘.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Milanović se slučajno ili namjerno mimoilaze. NATO summit prošao je bez zajedničkog odlaska, a jučer su se praktički mimoišli u Bratislavi.

‘‘To su drugopozivci, ti što dolaze u drugom rovu, kada svi oni koji su važni. Ja znam tko je govorio jučer, dakle pozvali su ga tamo. Inače ministar ustvari nije trebao biti sa mnom u Bruxellesu, realno govoreći, svi ministri tamo samo statiraju, sjede iza šefova delegacija. Recimo, Angela Merkel je došla potpuno sama u smislu da nije bilo nijednog ministra uz nju. Ne radi se o tome da sad tu ministar treba sjediti četiri sata i za predsjednika Vlade ili predsjednika države u slučaju. Cijeli način je tako otužan i jadan i drugoligaški da stvarno nemam riječi‘‘.Ponovno je upozorio na, po njemu malu zavjeru, koja se pokušala napraviti izostavljanjem Daytona iz završne deklaracije NATO-a.

‘‘Da nemam iskustvo koje imam, to potpuno očito jer inače bi pristali na naše skromne zahtjeve. U isto vrijeme se kažnjava Dodika što krši Dayton, to je službeno objašnjenje, da bi se u isto vrijeme grčevito odbijalo samo spomenuti Daytonski sporazum u završnoj deklaraciji summita NATO-a koja se bavi BIH. Onda nemoj spominjati BIH. Miševi pokušavaju kolo voditi. Žikino kolo‘‘.