MILANOVIĆ O SCHENGENU: Hrvatska je spremna godinama, ali nekim su bili važniji privatni interesi

Opet je došlo do odgode Odluke EK o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje šengenskoj zoni bez unutarnjih kontrola granica.

Više to nije na dnevnom redu kolegija povjerenika 16. listopada, nego je pomaknuta na kolegij 22. listopada.

Reakcije u Hrvatskoj su različite, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović optimistički kaže: “Nije to neki veliki pomak”, dodavši da su mogući i tehnički razlozi.

Na Facebooku je na sve reagirao i Zoran Milanović, predsjednički kandidat:

“U dobroj vjeri, pozivam prvog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, ako doista ima rezerve oko spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen, da iste još jednom razmotri.

Hrvatska je zapravo već godinama tehnički spremna za pristupanje Schengenu. Nisu spremni, ni bili sposobni, to pristupanje politički privesti kraju oni kojima su privatni poslovi i ambicije bili važniji.

U ključnim situacijama za Hrvatsku biralo se čudno i krivo društvo, svrstavalo se uz „prijatelje“ koji drže figu u džepu i promicalo interese koji nisu i hrvatski.

Sada to svi vidimo, ali neka to ne bude razlog da Hrvatska i nadalje čeka ulazak u Schengen.

Čvrsto vjerujem da ću, kao budući predsjednik države, već dogodine dokazati da mjesta za rezerve, prema Hrvatskoj, nema i nije bilo”.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/photos/a.1578791459053155/2365271933738433/?type=3&theater” bottom=”30″]