MILANOVIĆ O “PROXY RATU”: Citirao sam ukrajinskog ministra obrane

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u dvodnevnom je posjetu Mađarskoj. Susreo se s mađarskom predsjednicom Katalin Novák nakon čega su održali zajedničku konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o Ukrajini i odnosu Bruxellesa i Budimpešte.

Izvor: Media servis

Mađarska predsjednica ga je pritom nahvalila kao hrabrog političara čija popularnosti prelazi granice Hrvatske.

Milanović je ponovno govorio o svojim izjavama o posredničkom ratu Moskve i Washingtona preko Ukrajine. Ovaj put je odlučio isto to ponoviti, ali i precizirati da je citirao ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova.

“I kad ja kažem nešto, da je to proxy war odnosno rat posrednika u kojem je jedina i prava žrtva Ukrajina i da za to odgovornost snose i Washington i Moskva i da moraju sjest zajedno… Nema Berlina i Pariza. To ne postoji, a kamo li Bruxelles, onda ja, a to jučer nisam rekao hrvatskim medijima, citiram riječi ukrajinskog ministra obrane.” ”

To nisu moje riječi”, nastavio je Milanović uz tvrdnju da “za to nema sluha ili su uši potpuno začepljene”.

“Ono što neću dopustiti, vjerujem da imam mandat hrvatskog naroda za to, to je da nas se pretvori u jednog običnog malog psića u čoporu koji ide za drugima i samo laje. To ne. Kao što neću dopustiti da generator bude mržnja prema bilo kome – Rusima, Srbima, Židovima, bilo kome tko u nekom trenutku nije podoban.”

Riječi je bilo i o navodnim uklanjanjima mađarskih zastava mađarskoj manjini u Ukrajini zbog stavova mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovih poteza i izjava protiv europskih sankcija Rusiji. Mađarska predsjednica rekla je kako je to neprihvatljivo te da se protivi tamošnjem zakonu o manjinama. Uključio se i Milanović.

“Dakle, ako su mogli Hrvati sa Srbima onda ne vidim gdje je problem u zakarpatskoj regiji gdje živi, povijesno, 150 tisuća Mađara i zašto EU o tome šuti.”

Predsjednik je ponovio svoj stav o sankcijama protiv Rusije.

“Sankcije su katastrofa. To je totalna glupost. Ja sam to rekao u siječnju odnosno veljači prošle godine, odmah nakon. To ne funkcionira ni protiv Srbije Slobodana Miloševića. Pitanje je samo koliku će štetu tebi nanijeti. Evo nanosi štetu Europi. Zbližili smo Rusiju i Kinu. Kome je to u interesu? To su sve pitanja na koja mi netko tko donosi odluku u moje ime mora dati odgovor. Zahtijevam odgovor.”

Još jedan komentar koji je na upit novinara dao Milanović bio je onaj o zamrzavanju europskih sredstava prema Mađarskoj zbog korupcije u zemlji.

“Što to znači? Kako se to dokazuje? Postoji nekakav due process, nekakva procedura u kojoj se to utvrđuje. Dakle, zalijepiš etiketu cijelom jednom biračkom tijelu koje uporno bira jednu političku opciju koja je godinama integrirana u neki europski mainstream i odlučiš da ih zbog nečega treba kazniti.”

Što se tiče INA-e i MOL-a, hrvatski predsjednik rekao je da o tome nisu razgovarali “ni jedne sekunde jer nije bilo važno u smislu da možemo nešto promijeniti”.