MILANOVIĆ O PLENKOVIĆU: Šuti kao mala maca kada drugi u EU govore o Ukrajini

“Premijer bi se mogao manje baviti denunciranjem mene pred ne znam kim. .. Jadno je da hrvatski premijer pokušava vrlo traljavo i neuspješno denuncirati predsjednika svoje države, a kada drugi ili treći predsjednici država EU govore stvari o ratu u Ukrajini, koje su za moj ukus malo previše, onda Plenković šuti kao maca, kao mali zeko šuti”, rekao je danas predsjednik Zoran Milanović u Svetoj Nedelj, gdje je  sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Sv. Nedelje.

“Neka napadne Macrona, neka napadne Erdogana, a sa mnom bi se trebao razgovarati da pomognemo tim našim nesretnim ljudima da postanu ravnopravni”, rekao je.

“Ako Hrvatska neće koristiti svoje članstvo u EU i NATO-u kao polugu utjecaja, posebno kada su u pitanju pravični zahtjevi, ako ćemo dopuštati da nas uspoređuju s Rusijom… Uopće sugestija da bi Hrvatska kao članica EU i NATO-a napala nekog je suluda, uvredljiva. Mi smo jedna miroljubiva, civilizirana država koja traži osnovno i tu iz nekog razloga Plenković i njegove dvorske lude šute”, veli Milanović, kako javlja N1.

Rekao je i kako bi “više nego Boga” htio vidjeti kako je Grlić Radman razgovarao sa Scholzom jer “čovjek ne zna govoriti”.

“Očito je da ni Šveđani, ni Finci, a ni Amerikanci nisu razmišljali da bi prvo trebali razgovarati s Turcima. A Turci imaju razloga sada cijepati dlaku sa Šveđanima s kojima imaju jako loše odnose. Neobično mi je da je finski predsjednik razgovarao s Putinom, a s Erdoganom ne. To je sve skupa jako traljavo vođeno. Između Turske i Švedske ja imam malo više razumijevanja za Švedsku jer Švedska je zemlja ljudskih prava, Turska malo manje. Ja mogu i s jednima i s drugima živjeti u NATO-u”.

Dodao je i kako mi imamo svoje probleme. Veli i kako ispada da je Macron glavni Putinov čovjek, a da je on njegov podizvođač. Dodao je i kako mu Macronova izjava da moramo paziti da Putina ne ponizimo u Ukrajini, nije jasna i da ne zna što je htio reći.

“Ne znam tko će to ostvariti. Ukrajinska mladost? Dok ne izgine sva? To je užasno zapetljana i komplicirana situacija koja je jednosmjerna. Ukrajinski predsjednik nema izbora nego da radi ovo što radi, a to vodi u poraz. Rusija je država koja je nevjerojatna vojna sila, mi se možemo naslađivati njihovom sporošću, ali tako je kako je. Svatko tko ima malo znanja i iskustva vidi kako što se događa. Rusija nije kao mi, Rusija je neuništiva. Naprosto kao neprijatelj je neuništiva i tako moramo razgovarati, a ne kao Plenković ponavljati tri rečenice pa vidjeti da njegov mentor od kojeg je kupio avione, govori suprotno”, veli.

Rekao je i kako mu je Ukrajina bila draža “tri puta”, od Rusije, ali da vidi što se događa i da ljudi ginu. Ne misli da mu je finski predsjednik “očitao bukvicu”.

“Vi stvarno mislite da je on u poziciji da meni čita bukvicu? Kako bi on to meni ili bilo kojem hrvatskom predsjedniku čitao bukvicu, ako oni traže nešto od nas?”, rekao je. Dodaje i kako je finski predsjednik neinformiran, ali da ga treba informirati. “Ova zemlja mora naučiti razlikovati one koji joj žele dobro od onih koji joj ne žele ništa i od onih koji joj žele zlo i tako se ponašati”, ističe.

Govorio je i promjenama Ustava: “Sjećate li se vi 2014. godine, ja sam bio premijer, a znam da bi me neki najrađe ubili iz zasjede jer sam svjedok previše stvari, prikupljao sam glasove za izmjenu Ustava i korekciju Ustava u članku kojim se regulira referendum da bi se otežao referendum. Došli smo do 99 glasova i onda je odustao HDSSB. Nedostajala su 2 glasa. Tko je tada bio zivčano protiv? Plenković. Bio je HDZ-ov zastupnik, odlazio je u šatoru Savskoj. On i ekipa s kojom je tada plandovao po Zagrebu i Bruxellesu su opstruirali izmjene Ustava jer im nisu odgovarale. Plenković i ja nismo isto društvo, ja kad sam birao društvo on je još bio obični čistač cipela”, rekao je.