MILANOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: Pogazili su Ustav, oni su politički otpad, ukinimo ih

Nakon odluke Ustavnog suda da niti jedna referendumska inicijativa Mosta nije u skladu s Ustavom, predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako su “suci Ustavnog suda danas napravili državni udar”. 

“Referendum o izmjenama Ustava ne može biti neustavan. Oni su se drznuli preispitivati mentalno stanje i prisebnost 400 000 hrvatskih građani koji su jasno tražili promjenu Ustava”, istaknuo je Milanović, kako javlja Dnevnik.hr.

Cijela je tema, rekao je Milanović, postala passe. “Ustavni sud nema uopće pravo ocjenjivati ustavnost pitanja za izmjenu Ustava ako su ispunjeni uvjeti iz članka 86, a to je dovoljan broj potpisa. To je ispunjeno”, rekao je Milanović, koji tvrdi kako je Ustavni je sud otišao dva koraka dalje i napravio nešto što se nitko do sada nije usudio napraviti.

“Bezobrazno gaze po Ustavu. Pozivam svakoga da ubuduće Ustav tumači na svoj način. Osobno ću se ponašati kako ja to ocijenim. Strašno je ovo što se dogodilo. Ovo je gaženje Ustava kojeg sam, k’vragu, i ja pisao”, napomenuo je Milanović.

Grupa ljudi koja je uzurpirala hrvatski Ustav, rekao je Milanović, bavi se zaštitom lika i djela Andreja Plenkovića. “Ovo je isključivo bilo motivirano pitanjem tko je tu bio u pravu. Što bi smetalo da u Ustavu piše ‘epidemija’? Ništa, ali Plenković bi ispao u krivu. Potpuno je sve skupa besmisleno”, rekao je Milanović.

“Izmjena Ustava je nepreispitiva kategorija”, rekao je Milanović te je dodao kako se radi o opasnom trenutku. “Što se mene tiče, taj sud možemo i ukinuti. On nam ne treba. Ustavni sud ne moramo imati. Sud koji je politički otpad, to ne može biti dobro. Taj organ je postao opasnost”, istaknuo je.

“Ustav više u Hrvatskoj ne važi. Ustavni sud ga je pogazio. Ovo je ozbiljna stvar i direktan atak na Ustav od strane Ustavnog suda”, zaključio je Milanović te je napomenuo da će i sam ubuduće tumačiti ustavne ovlasti i obveze onako kako njemu odgovara.