MILANOVIĆ O IZBORIMA U BiH: Spomenik hrvatske traljavosti i kukavičluka

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je rezultate općih izbora u BiH, kao i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Izvor: Media servis

Prije svega, Milanović se pita kako da Hrvatima u BiH objašnjava da im je Sarajevo glavni grad kad su opet od tamo izbačeni. ”Ovo je fijasko, sramota za Hrvatsku. Ovo je spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka. Slijedeće četiri godine Zagreb će ili stati iza prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo više neće biti”.

Na to da je kao hrvatski član Predsjedništva BiH opet izabran voljom Bošnjaka Željko Komšić, Milanović kaže da je godinu i pol dana vikao o tome, vidio da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju i pozivao visokog predstavnika da se odluka Ustavnog suda u slučaju Ljubić pretoči u propis kojim bi se ovakvi izbori proglasili nelegitimnima.

“I ako zaista Plenković tvrdi da ima utjecaja na to, evo mu. Ja ne želim imati veze s tim. Naravno Plenković nema nikavog utjecaja i nitko ga ništa ne pita. Ja nisam izvrijeđao tog gospodina Schulza. Ako sam bio grub, to sam bio prije dva mjeseca, ali nakon što sam ga pozvao da iskoristi svoje ovlasti. Nakon što je on to u prvi mah htio učiniti, ja sam šutio. A tek tada je Plenković prokokodakao i ako on želi biti zaslužan za to, za tu mramornu ploču na mjestu Hrvata, samo neka bude. Neka on bude taj klesar”.

A potom je svojim rječniko objasnio što je zapravo u izbornoj noći napravio visoki predstavnik, umjesto da se referirao na implementaciju odluke Ustavnog suda kojom bi se maknuo Komšić.

“Ne, nego igrao je nekakve podzemne štakorske igrice. Ovo je jedno veliko, drsko, bezobrazno ništa. Kako pokvarenom, nisu odstupili od sistema u kojem nema reprezentativnosti, u kojem svatko može birati svakoga i nastrada najmanji. Ali su povećajući i napuhavajući ukupan broj članova klubova naroda u Domu naroda omogućili Hrvatima da se kao spase. I zaista Hrvatima je smrtna kazna, u političkom smislu, komutirana u doživotnu robiju”.

Naglasio je da je ovu situaciju mogla riješiti Hrvatska, samo da je premijer Andrej Plenković lupio prstom o stol. Potom je komentirao jučerašnju izjavu ministra vanjskih i europskih poslova da je Borjana Krišto izgubila tisuće glasova u BiH upravo zbog Milanovićeve retorike posljednjih mjeseci.

“Gospodine živoderu ne biste bili ni vratar u ambasadi da nije bilo mene, koji sam Vas zajedno s Ivom Josipovićem na prijedlog Vesne Pusić postavio za ambasadora u Budimpešti.

Kasnije ste pobjegli u Berlin, tamo vas je prašinom prekrivenog našao Plenković i u Vama prepoznao upravo tog mediokriteta koji mu neće smetati na mjestu ministra vanjskih poslova i koji će ga obožavati.

Tisuće glasova su dobili zahvaljujući mojoj energiji. U ovom slučaju pokazali smo atrofiju, slabost, mlitavost – nula kao država zahvaljujući Plenkoviću”.

Na kraju je čestitao Denisu Bećiroviću koji je iz drugog pokušaja za bošnjačkog člana Predsjedništva pobijedio Bakirra Izetbegovića, a čestitku je uputio i srpskoj članici Željki Cvijanović koje je nazvao legitimnim predstavnicima, dok je guranje Komšića Hrvatima nazvao kukavičjim jajem jer je, kako kaže, pokazao prijezir prema onima koje treba zastupati.