MILANOVIĆ O “AFERI DNEVNICE”: Netko je to tri godine radio – a navalio “tutta forza” zadnju godinu

zoran milanović

Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a i premijer, u intervjuu za N1 među ostalim je govorio i o “Aferi dnevnice” u kojoj je uhićen Tomislav Saucha, jedan od njegovih najbližih suradnika.

Milanović je na početku rekao: “Baš neugodna situacija. Tomislav je bio moj najbliži suradnik i ne mogu vjerovati da je ovo napravio”, te dodao kako ga DORH još nije zvao, ali da će biti normalno ako ga pozovu.

“Priča da je Goldstein s toliko godina bio 160 dana na putovanjima je nevjerojatna. Saucha je meni bio najbliži suradnik, a sada fali 500.000 kuna, netko je taj novac uzeo. I ja sam usmeno davao naloge za službena putovanja. Ako idemo u Bruxelles, ja kažem tko ide sa mnom, ali ja ne znam kakva je točno procedura. To je tako da se zaštiti premijera”, kaže Milanović za N1.

Rekao je i da ga sada m nogi pokušavaju potapati, ali nikda, kaže, neće on vikati za sebe da je pošten.

“Odgovoran za sve ono što ne valja, a za ono što valja smo zaslužni svi. SDP je stranka reda i zakona i tako smo se ponašali svi. Moto SDP-a nije bio da smo pošteni.. Ova priča me već opterećuje. Imamo puno neprijatelja, ovaj novac je nestao i za to netko mora odgovarati. SDP je stvorio neprijatelje koji nas žele dotući i sada kada sam ja otišao… SDP stoji na putu mnogima”.

Milanović je naglasio kako se “SDP zamjerio elitama moći”.

“Bili smo protivnici i bankama koje su mislile da mogu derati građane. Poručujem svojim kolegama da je ovo borba”, kaže.

Ne misli da je afera oko Sauche političko podmetanje i kaže: “To je meni blizak čovjek, nije donosio bitne političke odluke, ali bio je tamo cijelo vrijeme. Bilo je tamo ljudi koji su upravljali milijardama, a Saucha je upravljao sitnim novcem”.

Na pitanje je li pogriješio kada je Sauchu  postavio za predstojnika ureda, iznio je kako je po njegovom mišljenju Saucha u odnosu na druge ljude koji su postavljani na tu poziciju “Kissinger”. “Taj posao nije kreiranje politike, ali je posao za učenje nekih stvari. Nema se tu puno prostora za pogriješiti”.

Posebno je naglasio kako je “netko tri godine to radio, i radio je to najintenzivnije zadnjih godinu dana. Ta je osoba morala biti svjesna da će nedjela iz 2015. biti predmetom revizije. Netko je u 2015. navalio tutta forze, zato to izgleda ovisnički”, rekao je Milanović.

Na upit zašto misli da je on meta, kaže da je stvar o osveti. “Nikad ne znaš mogu li se ja vratiti”, kaže. Upitan je i bi li isključio Sauchu iz stranke da je još šef SDP-a, kaže da u ovoj fazi još uvijek ne bi. “Bih u fazi kada će stvari biti puno jasnije”, objašnjava Milanović.