MILANOVIĆ NAKON SASTANKA S PAHOROM: Bilo bi sjajno kad bi takve odnose imali s ostalim susjedima

Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravi u dvodnevnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon službenog razgovora dvojice predsjednika i bilateralnog sastanka dvaju izaslanstava u Uredu predsjednika Republike, predsjednik Milanović i predsjednik Pahor dali su izjave za javnost. Priopćenje Ureda predsjednika RH prenosimo u nastavku.

„Drago mi je što si za zadnji posjet u dugom desetogodišnjem mandatu predsjednika Slovenije odabrao baš Hrvatsku, znam da to nije slučajno. Žao mi što odlaziš s te dužnosti, ali na tvoje mjesto dolazi demokratski izabrana predsjednika Republike Slovenije, nadam se i vjerujem da će suradnja biti barem jednako dobro. Odnosi Zagreba i Ljubljane, Hrvatske i Slovenije su neopisivo važni, iz hrvatske i iz moje perspektive“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji boravi u dvodnevnom državnom posjetu Hrvatskoj.

Dodajući kako su odnosi sa svim susjedima važni, predsjednik Milanović naglasio je kako odnosi Zagreba i Ljubljane imaju posebnu težinu.

„Moramo raditi na tome da oni budu onakvi kakvi su danas, u zadnje dvije-tri godine svakako bolji i ta kvaliteta i dinamika raste. To ne može biti samo rezultat naših odnosa i naših kontakata koji su bili brojni i intenzivni, zasluge pripadaju i vladama. I ukupna atmosfera u odnosima dviju država koja se počela raspetljavati – nakon godina nesporazuma i nerazumijevanja, možda neadekvatnog dijaloga – onim potpisom arbitražnog ugovora koji je kasnije imao sudbinu kakvu je imao. Od tada, uz neke uspomene i manje padove, mi sada imamo već kontinuitet odličnih odnosa. Slovenija je u tom smislu najbolji hrvatski susjed, to je važno. I bilo bi sjajno kad bi takve odnose imali s ostalim susjedima, nažalost, nemamo i ne znam hoćemo li ih uskoro imati“, rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Pahor zahvalio je na riječima koje je predsjednik Milanović rekao o Sloveniji i njemu, kao i što je naglasio odličnu suradnju između Slovenije i Hrvatske.

„Nije slučajnost što sam želio da zadnji službeni posjet bude posjet Hrvatskoj. Hrvatskoj sam, od sva četiri susjeda, posvećivao najveću pozornost u uvjerenju da europska vanjska politika započinje sa susjedima i da moramo sa susjedima imati prijateljske, dobre savezničke odnose. Ne znamo kakva će biti budućnost oko nas, ali onoliko koliko sami možemo utjecati moramo učiniti sve da ti odnosi budu na razini razumijevanja i povjerenje kako bi takve okolnosti mogli okrenuti u smjeru naših nastojanja. U zadnjih deset godina sam kao predsjednik Republike Slovenije s hrvatskim predsjednicima imao 55 susreta. Mislim da sam bio 24 ili 25 puta u posjetu Hrvatskoj. To je doista ilustracija neke privrženosti tome da imamo odlične odnose“, rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik Pahor.
Budući da obojica imaju iskustva i kao premijeri i kao predsjednici država, predsjednik Pahor je rekao kako predsjednici vlada reguliraju odnose, ali predsjednici država stvaraju atmosferu.

„Koliko je bilo u mojoj moći i kao predsjednik Vlade i kao predsjednik Republike nastojao sam da imamo s Hrvatskom regulirane odnose i da među našim narodima vlada iskreno prijateljstvo“, dodao je predsjednik Pahor.

Pri tome je istaknuo kako se većina analitičara slaže da je arbitražni sporazum – nakon osamnaest godina incidenata koji su bili sigurnosne prirode – promijenio atmosferu između dva naroda.

„Danas imamo situaciju u kojoj je Hrvatska na petom mjestu među slovenskim najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerima, a robna razmjena je pet milijardi eura. Hrvatska je prva destinacija naših investicija, Slovenija prva destinacija vaših investicija. Sve to govori kako se ne radi samo o sjajnoj atmosferi između dva naroda i dviju država, nego da se radi o povjerenju, međusobnoj naklonosti koja utječe i na blagostanje ljudi. To mi se čini jako bitnim. Osjećamo se sigurni jedni pred drugih – ne smijemo zaboraviti da naša dva naroda nikada nisu bila u ratu – a to utječe i na povjerenje koje podiže razinu blagostanja obaju naroda u obje države“, dodao je predsjednik Pahor i čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u euro zonu i Schengenski prostor te poželio skoro članstvo i u OECD-u.

Predsjednik Pahor je podsjetio kako je s predsjednikom Milanovićem uvijek mogao razgovarati, bez obzira na razlike koje postoje među državama, te mu zahvalio za pomoć oko nastavka održavanja Inicijative Brdo-Brijuni i u vrlo zahtjevnom trenutku odnosa na zapadnom Balkanu.

„Nadam se da će do kraja ove godine Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za viznu liberalizaciju za Kosovo, zeleno svjetlo za status kandidata za BiH i da će procesi europskog širenja ići dalje. Sve to bi u nekoj perspektivi moglo dati sigurnost blagostanja državama u ovom dijelu Europe“, zaključio je predsjednik Pahor.