MILAN VRKLJAN: Evo kako vidim uređenu i europsku Bosnu i Hercegovinu

Nezavisni saborski zastupnik, ugledni liječnik i znanstvenik Milan Vrkljan ponudio je svoju ideju kako razriješiti uvijek prisutno pitanje izbora u Bosni i Hercegovini.

Na Facebooku je Vrkljan napisao:

KAKO JA VIDIM UREĐENU I EUROPSKU BOSNU I HERCEGOVINU

Kao zastupnik u Hrvatskom Saboru i prijatelj Bosne i Hercegovine, a u želji da makar inicijalno doprinesem unaprijeđenju izbornog zakonodavstva u BiH, obraćam se javno g.Matthew Palmeru, posebnom izaslaniku za Zapadni Balkan i zamjeniku pomoćnika državnog tajnika SAD-a i cijelokupnoj javnosti sa slijedećim prijedlogom.

Mišljenja sam da se u promjeni izbornog zakonodavstva, treba isključivo voditi načelima prava i pravde i presuda Europskog suda za ljudska prava.

Stoga predlažem da se:

1. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bira na cijelom teritoriju BiH-a, kao jednoj izbornoj jedinici., a ne kao do sada po entitetima.

2. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo bi četiri člana, tri birana prema tradicionalno-etničkom (Bošnjak/-inja, Hrvat/-ica, Srbin/Srpkinja) načelu, i jedan biran prema građanskom načelu.

3. Slična načela vrijedila bi i za izbor Dom naroda i građana Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine

Ovakvim riješenjem svi državljani Bosne i Hercegovine imali bi jednako biračko pravo na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, nezavisno po kojem načelu žele biti birani ili birati.

Vjerujem u bolju budućnost!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!