MILAN KUJUNDŽIĆ: Premijer se neće dati ucjenjivati HNS-u, mislim da će se oni pribrati

U četvrtak će se na sjednici Vlade naći prijedlog proračuna, a sve se glasnije govori o tome da da će se premijer Andrej Plenković zahvaliti na suradnji HNS-ovim ministrima ukoliko ga na sjednici ne podrže.

Izvor: Media servis

Kamen spoticanja su zahtjevi prosvjetara koji su već 14. dan u štrajku, ali veće plaće traže i drugi. Ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovorio je na pitanje ima li novca za ispunjenje zahtjeva svima koji traže povećanje plaća.

“Uvijek ima rješenja, ono je u dijalogu. Treba razumjeti ljude, plaće u Hrvatskoj su relativno male i za razumjeti je da ljudi žele veće plaće. No, trebamo biti realni, treba imati na umu koliki je BDP, koliko možemo izdvojiti za plaće, a koliko nam ostaje za drugi dio, lijekove i aparate. Treba naći mjeru, a mjera je u dijalogu i razumjevanju”.

Što će biti u četvrtak? Hoće li se Plenković zahvaliti HNS-u na suradnji? Kujundžić vjeruje da će se HNS pribrati.

“Ne znam što će biti u četvrtak, no premijer se neće dati ucjenjivati, mi u HDZ-u smo spremni”.

Vlada, podsjetimo, prosvjetarima nudi povećanje osnovice od 6, 12 posto, no sindikati traže riješavanje pitanja koeficjenata složenosti poslova i njhovo povećanje za prosječno 6,11 posto. Bivši ministar rada, a danas ministar reginalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić.

“Treba sve ukupno sagledati, napraviti neovisnu analizu i nakon toga možemo razgovarati o ukupnoj politici plaća. Ovo što je premijer ponudio je maksimum. Stvarno ne vidimo razloga za daljnji štrajk”.