MILAN BANDIĆ: Zakon o obnovi nakon potresa bit će usvojen u rujnu

Četiri mjeseca prije poplave, Zagreb je pogodio potres koji građani neće nikad zaboraviti. Vlada je prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije jučer poslala u saborsku proceduru.

Izvor: Media servis

Zakon je komentirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da se s novim ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darkom Horvatom sastao u Vladi prije nekoliko dana te da je zadovoljan dogovorom koji je postignut.

‘‘Tri su ključne stvari usuglašene, to su stambeno zbrinjavanje, participacije, pomaganje građanima u privatnim objektima, kućama, stanovima, uz uvjet da Grad obnovi svoje, a država svoje. U participaciji i postotcima mislim da je 60 – 20 – 20. Treća stavka je čitanje, cjelovita obnova. Desetak posto stvari koje nismo usuglasili u prvome čitanju, do drugoga čitanja i polovice rujna ćemo sjesti i dogovoriti.‘‘

Dodao je da se nada da će Zakon biti usvojen u rujnu. Zagrebački pročelnik za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić je poručio da je napravljena studija, no da su četiri mjeseca već izgubljena.

‘‘Trebalo bi to ubrzati, ali u sklopu statičke obnove zgrada potrebno je napraviti pregled i procjenu svih odvodnji u gradu i svih ostalih cijevi, to je veliki proces koji se nalazi pred nama. Grad će napraviti maksimalno što može. Normalno je da može biti oštećenja, to ne možemo znati jer je pod zemljom, a još uvijek nismo došli do razine da je to kompjuterizirano da možete gledati. Prema tome bit će najbolje što može u sklopu obnove koja slijedi za Grad Zagreb.‘‘

Komentiraj