MILAN BANDIĆ: Zagreb ima pronatalitetnu politiku – treba ju primijeniti u Hrvatskoj

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Čelni čovjek Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić sazvao je u prostorijama stranke press konferenciju na kojoj se osvrnuo na poboljšanje demografske slike u Republici Hrvatskoj.

Demografska slika Zagreba, kaže, odudara od ostatka cijele Hrvatske, a to pokazuje broj djece upisane u prvi razred. Da bi se došlo do pomaka bilo je nužno izraditi Program poticajnih mjera populacijske politike grada.

“U 2017. godini, u gradu Zagrebu, 22030 djece obuhvaćeno je programom opreme novorođenčadi za kojeg smo izdvojili 78 milijuna kuna. U pedagoškoj godini 2017./2018. pedagoške programe u svim dječjim vrtićima u Zagrebu polazi 36918 djece. Program sufinanciramo s više od 839 milijuna kuna godišnje”, kaže Bandić.

Bandić je podsjetio na besplatan prijevoz za 12 tisuća učenika i studenata te besplatne udžbenike za osnovnoškolce i srednjoškolce za 40 milijuna kuna, ali i niz drugih mjera.

“Godišnje s 44 milijuna i 500 tisuća kuna sufinanciramo pohađanje produženog boravka za skoro 14 tisuća djece u 586 razrednih odjeljenja. Kroz sedam različitih oblika stipendija izdvajamo preko 50 milijuna godišnje za našu izvrsnu mladost”, poručuje Bandić.

Primanja roditelja odgajatelja, nastavlja, treba osloboditi od poreza i doprinosa.

“Oslobađanjem od plaćanja doprinosa na neto iznos koji se isplaćuje pojedinom korisniku, pomoći za roditelja, odgajatelja, mi bi mogli proširiti bazu korisnika ove demografske mjere, te pridonijeti poboljšanju ukupne demografske slike naše zemlje. Ne da mi uštedimo, nego da tih 100 milijuna kuna proširimo na povećani broj korisnika. To je na najdirektniji način ne samo poticajna mjera pronatalitetne populacijske politike nego povećanja djece u ovom gradu i ovoj zemlji”, rekao je Bandić.

Novčanu pomoć za roditelja odgajatelja u gradu trenutno koristi preko tri tisuće roditelja s troje ili više djece. U ovoj godini bit će potrebno izdvojiti 250 milijuna kuna, od čega će oko 100 milijuna otići na plaćanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porez na dohodak i prirez.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!