MILAN BANDIĆ: Punih 14 godina nitko nije htio urediti okoliš Jasenovca, pa ga je uredio Grad Zagreb

milan bandić

Spomen područje Jasenovac i romsko groblje Uštica obišao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Poručio je da je Hrvatska umorna od podjela te da je u Jasenovcu bilo stratište tvornice smrti takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Bandić je rekao i da će počast svim žrtvama ustaškog koncentracijskog logora odati 22. travnja, kada će biti održana državna komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

“Počast ću odati u skladu sa poštivanjem hrvatske države i procedure budući da se komemoracija odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 22. travnja. Ja sam legalist i legitimist i poštujem hrvatski Ustav”, rekao je Bandić.

Zajedno sa suradnicima i ravnateljicom tog spomen područja Natašom Jovičić obišao je da se uvjeri je li sve u redu s uređenjem okoliša.

Novinarima se požalio da je tužan i nesretan – kao čovjek, Hrvat, antifašist i kao europejac, a potom rekao:

“Ovo što se radi zadnjih tjedana ne služi na čast ni Hrvatskoj, ni malim liderima koji žive u sjeni svojih institucija i ne znaju kako će doći u eter nego podjelama. Ja bi ih molio da nas toga klone. Hrvatska je umorna od podjela.”

Napomenuo je i kako su po njemu hrvatski antifašizam, ideje radićevštine i starčevićanstva te Domovinski rat temelji hrvatske države, te rekao:

“A ove marginalne skupine, bilo lijeve ili desne bih zamolio da se bave sami sobom, ali da ne zamaraju hrvatske ljude i građane Republike Hrvatske. NDH je bila sve osim neovisna, hrvatska, demokratska i europska. A mi živimo pod ove dvije zastave – hrvatske bandijere koja je svetinja za hrvatsku domovinu i ove druge europske, kojoj smo od pamtivijeka težili. I sačuvajmo ove dvije bandijere.”

Bandić je prva osoba koja im je pomogla da se uredi spomen područje Jasenovac, rekla je ravnateljica Nataša Jovičić.

“Ministarstvo kulture nas naravno financira iz određenih izvora, međutim sve ovo što vidite od raslinja do asfalta, to je uredio Grad Zagreb i gradonačelnik”, rekla je Jovičić.

Bandić je dodao da 14 godina nitko nije htio urediti okoliš, pa je on prije tri godine na zamolbu gospođe Jovičić dao nalog gradskim službama da se to uredi.