MILAN BANDIĆ: Prosvjed odgojiteljica je ispolitiziran, zato to nije bilo na dnevnom redu

milan bandić

Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine, unatoč traženju oporbe, na dnevni red nije uvršteno stanje u zagrebačkim dječjim vrtićima.

Oporba je to zahtijevala zbog nedavnih prosvjeda odgojiteljica, koje su navodno zbog toga primile i prijetnje otkazima. Stanje u vrtićima očito nije najbolje, no ipak točka je umjesto po hitnom postupku, stavljena u redovitu proceduru za iduću sjednicu Gradske skupštine. Zašto, pitali su novinari zagrebačkog gradonačelnika.

“To je toliko ispolitizirano da sam razmišljao staviti to na dnevni red ili ne. No ići će u redovitu proceduru. Sva pitanja o predškolskom odgoju rješavamo putem naših sindikata i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Prosvjed je demokratsko sredstvo borbe no prije toga trebamo sjesti za stol i vidjeti možemo li se dogovoriti”, kazao je Bandić, a prenosi Media servis.

I dalje mu nije jasno u čemu je problem.

“Iste igračke imaju djeca sindikata čiji članovi imaju 2.900 članova i sindikati koji imaju 40 članova. Imamo 60 vrtića u kojima je 35 tisuća djece, imamo najbolji standard u Hrvatskoj. Ako netko hoće kruha preko pogače, to je njegovo pravo. No pozivam ih da sjednemo i razgovaramo i napravimo bolje. Što bi rekli ljudi iz drugih dijelova Hrvatske, koji imaju 2-3 puta manji standard i koji plaćaju 2-3 puta veću participaciju vrtićima? Molim vas”.

Iznervirala je Bandića plejada pitanja o stanju u vrtićima pa tako i pitanje o obećanju, danom 2012., da će izgraditi 10 novih vrtića.

“Ja se vama divim. Sutra idem u Brezovicu i Dragonožac vidjeti u kojoj fazi je izgradnja vrtića. Do kraja godine završit ćemo 3 nova te konstruirati i dograditi negdje 12 do 13 vrtića. Mi delamo, ne zafrkavamo se.”

Odbacio je informacije da je u vrtićima srezan novac za prehranu. Upitan je i što će biti s obitelji Brčina kojima slijedi deložacija, jer se ne žele iseliti iz obiteljske kuće koja se nalazi na trasi punog profila Branimirove ulice. Kako misli riješiti njihovu situaciju?

“U skladu sa Zakonom. Ako imaju, kako tvrde, sve potrebne dokumente, onda je sve u redu.”