MILAN BANDIĆ: Nisam Boško Buha koji baca bombe, ali pozivam Vladu da vrati braniteljima 55 milijuna

Milan Bandić

Konferenciju za novinare održali su Milan Bandić i njegova stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, a povod je bio sutrašnje izglasavanja proračuna.

“Mi ćemo podržati taj proračun. No htio bih reći da treba paziti na neke stvari. Čuvati dostojanstvo onih koji su gradili ovu zemlju – umirovljenici; čuvati dostojanstvo onih koji su je branili – branitelji i čuvati dostojanstvo najosjetljivije skupine, a to su invalidi. Nadam se da će prihvatiti naše amandmane.”

“Pozivam zato Vladu, na čelu s premijerom, da vrati braniteljima 55 milijuna kuna. Svaka kuna je bitna u krizi i recesiji. Branitelji su prioritet ove zemlje! Ono što me pogodilo kao grom iz vedra neba, to je ukidanje doplatka i pomoći invalidima. Pozivam resorno ministarstvo i Vladu da do izglasavanja proračuna to ‘popeglaju’. Ja ne mogu vjerovati da je to sustav, ja mislim da se neko zabunio”, rekao je Bandić.

Bandić je naglasio da treba računati i o budućnosti.

“Država mora računati i na budućnost, a to su mladi, znanost i obrazovanje. Nikad ne smije sići s uma da su ti mladi i obrazovani jedini alat kojim Hrvatska može graditi ovu zemlju.”

“Molim još jednom, u ime pameti… Naš klub će dići ruku za proračun, ali invalidi i branitelji ne mogu čekati proračun. To se mora riješiti sutra.”

Da su branitelji i invalidi skupina kojoj se iz proračuna ne smije uzimati naglasio je i Miodrag Demo, predsjednik Odbora za ratne veterane.

“Hrvatski branitelji invalidi i njihove obitelji, u njih se ne smije dirati. Radi odgovornosti prema tim ljudima ja sam podnio amandman. Ako im se ukinu prava, neće biti dobro”, upozorava Demo.

Svojim znanjem o proračunima pohvalio se zagrebački gradonačelnik koji apelira na vladu da “ne ruše socijalne temelje ove države”, ali i tvrdi da neće nikoga ucjenjivati.

“Demokratsku higijenu i praksu u ovoj zemlji treba mijenjati. Nema ultimatuma. Mi ćemo proračun podržati u ime pameti. Ja sam 16 godina radio proračune u Zagrebu, to je pola Hrvatske, znam što je to. Ja nisam farizej, a ni Boško Buha koji baca bombe. Ali apeliram da se uvedu promjene koje smo predložili. To je novac koji se mora naći. Ja sam uvjeren da će naši amandmani proći”, kazao je Bandić.

Sve što se događalo oko Darinka Kosora i neke njegove izjave, smjene i slično Bandić nije htio komentirati.

“Ja ne slušam što govori Darinko Kosor. Mi smo bili i  ostali rješenje za Zagreb i Hrvatsku. Neću raditi besplatnu promidžu bilo kome. U pitanju je državni proračun, budućnost nas sviju. Mi smo rješenje, mi nismo problem”, zaključio je Bandić.