MILAN BANDIĆ: Nažalost ne mogu popiti svu tu vodu, očito smo se zamjerili Bogu

Obilna kiša sinoć je izazvala vodene bujice u središtu Zagreba, a vatrogasci su imali više od 200 intervencija.

Izvor: Media servis

Štetu je pretrpila i Klinika za dječje bolesti. Gradonačelnik Milan Bandić novinarima je odgovorio na pitanje zašto se uslijed velikih oborina grad često bori s takvim situacijama.

“Sad nažalost ne mogu popiti vodu koja je pala. Proljetni ili ljetni pljuskovi su realnost, za to ne trebate biti Vakula, to je normalno, ali nije normalno da za šest sati padne 90 litara kiše na metar kvadratni. U toj situaciji dolazi do nemogućnosti gutanja postojeće infrastrukture odvodnje i to će biti i ubuduće. Očito smo se zamjerili dragom Bogu nešto.”

Izrazio je sućut obitelji vatrogasca koji je zbog zastoja srca preminuo usred intervencije.

“Sa tugom mogu konstatirati gubitak života mladog vatrogasca iz Kustošije. Još jednom se pokazalo da se ti ljudi, dragovoljni i profesionalni vatrogasci ne štede ni sebe ni svoje živote da bi pomogli. Još jednom iskrena sućut obitelji.”

Bandić je komentirao i prijedlog Zakona o obnovi grada nakon potresa, koji je Vlada poslala u saborsku proceduru. Istaknuo je da se s novim ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darkom Horvatom sastao u Vladi prije nekoliko dana te da je zadovoljan s dogovorom koji je postignut prije prvog čitanja.

“Tri ključne su usuglašene; stambeno zbrinjavanje i participacija pomoći građana u privatnim objektima, uz uvjet da Grad obavi svoje i država svoje. Treća bitna stvar za prvo čitanje je cjelovita obnova. Sve ostalo što nismo usuglasili za prvo čitanje, tih desetak posto stvari, možemo do drugog čitanja polovicom rujna još dogovoriti.”

Zakon o obnovi je komentirao i pročelnik za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

“U sklopu obnove treba napraviti i procjenu svih odvodnji u Zagrebu i svih ostalih cijevi, to je veliki proces koji se nalazi pred nama. Grad Zagreb će napraviti maksimalno što može. Naravno da može biti oštećenja, ali to ne možemo znati jer se to nalazi pod zemljom, nismo došli do te razine da sve bude kompjuterizirano. Prema tome, bit će napravljeno najbolje što može u sklopu obnove.”

Komentiraj