MILAN BANDIĆ: Mi ćemo u Zagrebu povećati plaće učiteljima, ako te neće Vlada

Podijelite članak

Stranka rada i solidarnosti ima novi prijedlog za povećanje plaća u obrazovanju, priopćeno je iz te stranke, a njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Na konferenciji za novinare pod nazivom Model Stranke rada i solidarnosti za povećanje plaća u obrazovanju održanoj 12. kolovoza 2019. predstavili smo inicijativu Stranke rada i solidarnosti za 17% povećanja plaća učitelja i nastavnika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Na taj bi se način izjednačila primanja učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama s odgajateljima i stručnim suradnicima u dječjim vrtićima Grada Zagreba.

Očekivali smo primjerenu reakciju nadležnog Ministarstva, no umjesto toga 68.000 učitelja i nastavnika će po svemu sudeći novu školsku godinu započeti ili štrajkom ili s plaćom koje je neprimjerena važnosti učiteljskog poziva te nije u skladu s činjenicom da su učitelji, nastavnici i stručni suradnici u školama visoko obrazovani stručnjaci. Mi u Stranci rada i solidarnosti i dalje mislimo da su učitelji i nastavnici važniji od školskih zgrada i opreme, da su oni duša škole te da nikakva suvremena tehnologija ne može nadomjestiti kompetentnog učitelja u odgoju i obrazovanju naše djece.

Upravo zato podržavamo učitelje i nastavnike u njihovoj borbi za bolje plaće. Zadnji nas je puta ministrica pitala koliko bi iznosilo predloženo povećanje od 17%. Mi smo, kako bismo stali na kraj bespotrebnoj polemici, sami potražili tu informaciju. U osnovnim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 4,7 milijardi kuna bruto.

U srednjim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 2,6 milijardi kuna bruto. Uz povećanje od 17% kako bi plaće bile iste plaćama u Zagrebu trebalo bi izdvojiti dodatnu 1 milijardu i 240 milijuna kuna. To bi značilo da se umjesto dosadašnjih 7,3 milijarde kuna u Proračunu Republike Hrvatske za 2020. treba izdvojiti nešto više od 8 milijardi kuna.

NOVI PRIJEDLOG

Potaknuti novim događanjima, odnosno sindikalnim prosvjedom na Markovom trgu, danas iznosimo novu političku inicijativu kako bismo osobnim primjerom, na primjeru Grada Zagreba i zaposlenika kojima je Grad Zagreb poslodavac, pokazali da se stvarna namjera povećanja plaća može realizirati.

Grad Zagreb zapošljava oko 700 učitelja u produženom boravku te učitelja tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane. U narednim danima tim ćemo učiteljima povećati plaću na razinu jednako obrazovanih odgajatelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima Grada Zagreba.

Komentiraj