MILAN BANDIĆ: Bruto i neto – to je kao da ste na vašaru u Sesvetama i kupujete pajceke

Milan Bandić 2

Pred nama je još jedna sjednica Gradske skupštine. Prošla je izazvala dosta bure u javnosti – što zbog mjera koje su kao grom iz vedra neba stigle iz Ureda gradonačelnika, što zbog demonstrativnog napuštanja sjednice SDP-ovih i HNS-ovih zastupnika, koji nisu htjeli sudjelovati u, kako su naveli, glasovanju o nezakonitim mjerama.

Iste su i bez oporbe, koja je napustila sjednicu, usvojene, a sutra (barem prema onome što nam rekoše u Gradskoj upravi) ne bi trebalo biti prevelikih iznenađenja i turbulencija. Osim možda oko Prijedloga odluke o autotaksi prijevozu. Naime, klubovi zastupnika tražili su da se skine moratorij na postojeću odluku prema kojoj se do lipnja iduće godine nije trebao raspisivati novi natječaj za popunjavanje slobodnih dozvola – kojih je trenutačno oko 180.

Zastupnici su tražili i da se u odluci navedu uvjeti potrebni za dobivanje taksi dozvola, što je i učinjeno, a sve to nadgledat će Stručno povjerenstvo, oformljeno po nalogu Milana Bandića. Alan Ordulj iz ureda za prostorno uređenje naveo nam je neke od uvjeta.

“Tu se predviđa da se građanima obrtnicima koji nemaju niti jedno vozilo da prioritet. Hrvatski branitelji imaju prioroitet za ekološka vozila. Bit će sistem bodovanja. Stručno povjerenstvo će njihovu ponudu ocijeniti, dok se ne ispuni broj slobodnih dozvola”, rekao je Ordulj.

Pravilnikom je propisano i da će Grad Zagreb barem jednom godišnje raspisivati natječaj za popunu slobodnih dozvola.”Ukoliko nakon toga imamo više od 50 slobodnih dozvola, da ćemo ih više puta godišnje potpisivati da ljudi mogu raditi i zaposliti se”, poručuje Ordulj.

Neke točke mogle bi i po hitnom postupku pred zastupnike, natuknula je pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić.

“Moguće da sutra pošaljemo po hitnom postupku ugovor o zakupu paviljona 12. na zagrebačkom velesajmu koji bi bio preuređen za start-up tvrtke i razvoj start-up zajednice u gradu Zagrebu. Tu se radi o 7300 metara kvadratnih koje treba urediti sukladno projektu koji smo dalo zagrebačkom Holdingu”, kaže Jozić.

Budući da je u pitanju cifra od gotovo 14 milijuna kuna, prijedlog će vrlo vjerojatno morati po zeleno svjetlo kod zastupnika. Na aktualcu će se sigurno potegnuti pitanje o školi u Novom Jelkovcu, za koju gradski SDP tvrdi da je prekapacitirana. Smeta im i što u planu koji će se naći u Skupštini nema predviđene dogradnje novih učionica.

Bandić je SDP-ovcima odgovorio u déjà vu stilu.

“Nakon nezakonitih odluka na skupštini koje smo donijeli 31.8., sada se prekomjernim granatiranjem govori o školi u Jelkovcu. Ja razmišljam o Jelkovcu kad ćemo do konca godine otvoriti bazen i dvoranu, a oko kapacitiranosti dobit ćete pisano izvješće. Partizanski sistem Boško Buha bit će praksa do izbvore 15. to se zove skojevci”, kaže Bandić.

Trn u oku zastupnicima je i odluka o majkama odgajateljicama, koju je većina u Skupštini prihvatila bez da su znali odnosi li se ta mjera na bruto ili neto mjesečni iznos prosječne plaće na razini Hrvatske. Iako u odluci sa 44. Sjednice Skupštine izrijekom stoji NETO IZNOS mjesečne plaće, iz Gradske uprave i danas ponavljaju kako oni to u svom prijedlogu nikada nisu rekli. Čak je i pročelnik za financije Slavko Kojić svima objasnio kako to u Hrvatskoj funkcionira.

“Neto smo mi dali. Svaki dohodak kada se kaže iznos nije potrebno reći da je bruto, osim ako nije neto. Bruto i neto je kao da ste na vašaru u Sesvetama i kupujete pajcek”, objašnjava Bandić.

Za ovu mjeru u Zagrebu se prijavilo više od tisuću roditelja, a Bandić i dalje stoji pri tome kako je ovo odličan projekt, koji će njegov klub zastupnika predložiti čak i u Saboru. Platit će, kaže, i oglas u novinama kako bi ljudima pojasnio o čemu je riječ.

Komentara nije imao za najnoviji stres na hrvatskoj političkoj sceni – napuštanje Narodne koalicije i prelazak Kreše Beljaka, odnosno HSS-a u okrilje HDZ-a”Najradije ne bih to komentirao, suzdržat ću se komentara, ali jednog dana ću ja to komentirati. Inače bih imao puno toga za reći, ali nekada je bolje šutjeti”, zaključuje Bandić.