DON MIHOVIL KURKUT: Isus se nije rodio u hramu, nije se rodio u šoping centru, nije se rodio u Saboru

Kršćani diljem svijeta slave jedan od najvećih blagdana Božić, dan Kristova rođenja. Tom prigodom razgovarali smo s don Mihovilom Kurkutom.

Izvor: Media servia

”Božić nije samo datum, Božić nije samo blještavilo i prigoda za ekonomsku potrošnju, pravi Božić je jednostavnost, siromaštvo, potrebitost”, uveo je don Kurkut u istinsku vrijednost ovoga blagdana.

”Razmišljam da je Božić nekima najgori dan u godini jer nemaju svoje drage blizu sebe, razmišljam koliko je teško nekim osobama koje se bore sa bolešću, siromaštvom, razdvojenošću u obiteljima, kako im je često taj dan teži nego inače, pa je možda prigoda za sve nas da pazimo na takve ljude. Pazimo na ljude koji su potrebni jednog osmijeha, blizine, tople riječi, geste ljubavi, možda je na taj način baš pravi Božić”.

Nakon dvije godine, ovo je prvi Božić koji možemo proslaviti bez ograničenja. Misna slavlja bit će dupkom puna, obitelji će se okupiti u punom sastavu. ”Za vjernike to znači jako puno”, naglasio je Kurkut.

”Ja mislim da je kriza koju smo prošli ili koju još uvijek prolazimo, uvijek je neka kriza, je zapravo jedna dobra prilika da malo promislimo o onomu što nam je bitno i što želimo sačuvati. Možda i sjećanje na ono što smo prošli nedavno može biti dobra stvar. Recimo, da pazimo na naše starije, na osobe koje se možda malo više muče s nekim stvarima kako bi i njima ovaj Božić bio nešto više od datuma i nešto više od osjećaja”.

Izvor: Media servis

Upitali smo ga kako u moru briga vratiti ljudima zadovoljstvo u obilježavanju i slavljenju ovog obiteljskog blagdana?

‘Isus se nije rodio u hramu, nije se rodio u šoping centru, nije se rodio u Saboru, nije se rodio na televiziji, rodio se u jednoj smrdljivoj štalici. Postoje takvi dijelovi našeg društva, postoje takvi dijelovi našeg života, tamo gdje si najslabiji, tamo gdje stvari baš i ne idu, tu se Isus želi roditi. Ako u našim obiteljima postoji nemir, svađa, neopraštanje, to je mjesto gdje bi trebali početi, ako postoje siromasi, bolesni, stariji, to je mjesto gdje trebamo doći i gdje se Isus još jednom želi utjeloviti”.

Don Kurkut uputio je božićnu poruku.

”Mislimo na ljude koji su ovih dana posebice tužni, kojima je teško, ljude koji su pogođeni ratom, kako bismo sa svoje strani mogli učiniti nešto za njih. Jedna molitva, jedna gesta ljubavi, jedna novčana pomoć ili nešto slično može biti dovoljno da ovaj Božić bude skroz drugačiji”.