MEGAPLJAČKA INA-e OTKRIVENA ZA 3 MJESECA: Najveća blokada sredstava u povijesti Hrvatske

Nezapamćena pljačka INA-e, točnije malverzacije plinom, kojima je oštećena za više od milijardu kuna zasad je rezultirala time da svih petero osumnjičenih ostaje u pritvoru.

Izvor: Media servis

Pokreće se i izvanredna revizija plinskog poslovanja INA-e, a HDZ-ov ministar gospodarstva Filipović, koji je bio u nadzornom odboru INA-e, pere ruke od vlastite odgovornosti, a onaj u koga je upro prstom, također. U međuvremenu se doznaju još poneke pikanterije ovog zločinačkog pothvata.

Direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić- petorka je koja je u sklopu zločinačkog udruženja oštetila naftnu kompaniju za više od milijardu eura. Dok će oni idućih mjesec dana provesti u istražnom zatvoru, detalji njihovog pothvata izlaze na vidjelo.

Naime, nezakonitu zaradu ostvarili su temeljem sklopljenog ugovora s INA-om, odnosno Plinarom istočna Slavonija, preko koje je tvrtka OMS-Ulaganje kupovala plin od INA-e po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megawat satu, dok je potom plin prodavala na tržištu jednoj tvrtki u inozemstvu po cijeni i do 210 eura po megawat satu. Tu se, između ostaloga, javlja pitanje kako nitko u Nadzornom odboru INA-e nije primijetio najveće pranje novca u povijesti države. Jedan od onih koji ništa nije znao niti primijetio je aktualni HDZ-ov ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio u nadzornom odboru INA-e.

”Proteklih dana u javnom prostoru bilo je nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost jer sam bio sam više od 4 mjeseca član NO-a INA-e. Takve moram razočarati. Sporni ugovor s OMS-om potpisan je dva mjeseca prije nego što sam bio imenovan u NO INA-e. A sve ovo što se događalo, događalo se od sredine 2020. godine. Poznato je tko je u tom razdoblju bio predsjednik NO-a, tko su bili članovi…”.

Iako ga nije imenovao, Filipović je ovime upro prstom u Damira Vanđelića koji je u vrijeme kad je potpisan ugovor s tvrkom OMS, a i prije toga, bio predsjednik Nadzornog odbora. Vanđelić se kratko oglasio za Bloomberg Adria, kazavši da nije bio upoznat sa spomenutim ugovorom i da rezultate spomenute poslovne suradnje nije uspio vidjeti jer je razriješen dužnosti prije podnošenja ključnog izvješća o poslovanju.

Dok se nikome u INA-i nije palila crvena lampica, kod banaka je. Banke su Uredu za sprječavanje pranja novca, poslale obavijest o sumnjivoj milijunskoj transakciji na račun fizičke osobe- Škugorovom ocu. Šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš istaknuo je da je njihova istraga rezultirala blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, oko 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa. Pritom je demantirao ministra Filipovića te kazao da transakcije nisu išle od sredine 2020. nego kasnije. Podrobnije je opisao i što se poduzelo kada su otkrili da na račun umirovljenika kapa iznos od pola milijarde.

”Obavijest o banke je samo jedan vid suradnje, ono što je bilo kasnije puno bitnije je da se osiguralo da taj novac ne iščezne negdje izvan dohvata nadležnih domaćih tijela. Sav iznos je bio pod praćenjem, računi su bili pod praćenjem i odnosu na taj iznos su i ove mjere blokade”.

Svoj obol u ovoj akciji dala je i Porezna uprava. Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša:

“Mi djelujemo kao sustav i ovaj je sustav reagirao na vrijeme. Ponekad se prezentira da djelujemo kao otoci, ali to nije bilo u ovom slučaju. Svaka od institucija je u rekordnom roku odradila svoj dio posla. Možemo reći da je sve skupa trajalo oko tri mjeseca, od početka do uhićenja”.

Svima je poznato da isprepletenost vladajuće politike i INA-e seže jako duboko. Naime, gotovo 45 % INA-e je u suvlasništvu države, stoga postoji odgovornost Vlade da preko članova uprave nadzire ono što se tamo događa. A odgovornost donošenja odluke može li uhićeni direktor INA-e Škugor i dalje biti član HDZ-a donijet će šef Visokog časnog suda Damir Mikuljan, koji je od smjene Vanđelića na poziciji predsjednika NO INA-e. Zanimljivo, zar ne ? U ovoj aferi nije samo pitanje odgovornosti, već i propusta.

Ministar financija Marko Primorac poručuje: ”Smatram da treba provesti sve istražnje radnje do kraja, da treba utvrditi odgovornost i utvrditi način na koji je došlo do ovoga i ukoliko postoji bilo kakva odgovornost bilo koga u toj hijerarhiji, smatram da to treba adekvatno tretirati”.

A sve je sad u rukama tijela kaznenog progona.