MEĐIMURSKI OKUS RAJČICA: Sve je više poljoprivrednika koji se bace industrijskom rajčicom

U Međimurju je počela berba industrijske rajčice, kulture koju odabire sve više poljoprivrednika.

Godina je bila zahtjevna, ali proizvođači su urodom zasad zadovoljni.

Sve što uberu otkupit će domaća tvrtka i preraditi u novome postrojenju u Varaždinu.

Crveni se polje obitelji Novak u Prelogu.  Umjesto tradicionalnih kultura, na ovoj su parceli prvi put odlučili posaditi industrijsku rajčicu.

– Kvaliteta je dobra, sad ćemo vidjeti na analizi koliko će biti još suhe tvari, ali moralo bi biti dobro. Puno se moralo navodnjavati. Puno je bilo troškova, a možeš navodnjavati samo po noći, po danu ne, kaže za HRT Željko Novak, potpredsjednik Udruge “Črleno srce” i proizvođač industrijske rajčice.

Počeli su s probna tri hektara, a ove su godine udvostručili proizvodnju.

Ubrati šesto tona ovog povrća u tvornici na otvorenom – neće biti lak zadatak.

Proizvođači se okupili u Udruzi “Črleno srce”

Proizvođači iz Međimurja okupili su se u Udruzi “Črleno srce” kako bi razmjenjivali iskustva i znanja.

S obzirom na to da su među prvima ušli u kooperaciju s Podravkom, imaju osiguran desetogodišnji otkup.

– Cijena se vrti od 16-17 centi po kilogramu. Ona je dobra ako će biti dobar prinos, kaže David Miser, proizvođač industrijske rajčice, Donja Dubrava.

Industrijska se rajčica uzgaja u Istri, Slavoniji, Podravini, Zagorju i Međimurju i tek se očekuje veći zamah proizvodnje.