MEĐIMURCI TVRDE: Kad Matija Posavec objavi kandidaturu nitko drugi nema šansi

Izvanredni izbori za župana Međimurske županije održat će se 28. studenog, a sve je izglednije da će na njih izaći i Matija Posavec, koji je podnio na to mjesto ostavku da bi mogao izaći iz pritvora u kojem se kratko našao zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te trgovanja utjecajem.

Posavec je šutio dugo a neki se dan pojavio u ulozi trkača na tradicionalnoj utrci TK Rudar, te poslao nevidljive signale da bi se mogao kandidirati.

Signali su bili vidljiviji kada je dao intrevju za List Međimurje u kojem se zahvalio na podršci koju unatoč svemi uživa, te rekao neka mu daju još dan, dva kako bi donio odluku o kandidaturi.

Taj dan, dva upravo odgovaraju terminu, jer 11. studenoga istječe rok za prijavu kandidata.

Za župana Međimurja za sada su se javila tri kandidata – Fokusov Darko Zver, nezavisni Mladen Novak i Reformistica Sandra Herman.

S obzirom da je Novak sve do nedavno bio član SDP-a, SDP najvjerojatnije neće ići sa svojim kandidatom, a po onom što se govorio poduprijet će Sandru Herman iz Reformista.

Žitelje Međimurja posebno zanima što će učiniti HDZ koji bi nakon što je osvojio varaždinsku rado zavladao i međimurskom županijom.

A možda i HDZ taktizira, jer izgledi njihovog kandidata vjerojatno nisu nikakvi ako se Matija Posavec uključi u utrku.

No, taktika je propala čim su vidjeli da je izglednije da Posavec ipak krene, jer osobno je danas Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, objavio da prvi put oni neće imati kamndidata.

Pojasnio je kako to nije ni iz kakvog straha, nego zbog toga što se predstojeći izbori održavaju u nepoželjnom okruženju za koje nije odgovoran HDZ.

Ali možda su shvatili kako je raspoloženje u Međimurju, barem po onom što se može osluhnuti među građanima, kao i čuti od analitičara, da će teško bilo tko sjesti u fotelji župana mimo Posavca, ako bude kandidat, pa tako neće ni bilo koji HDZ-ov kandidat.

Kopija članka koji su iz Lista Međimurje objavili sipatizeri Posavca na Facebook stranici “Podrška županu – Matija Posavec” koja već ima 9 tisuća onih koji mu daju podršku.