MEDIJI LAŽU: Što je sve priopćila Vlada o prodaji i privatizaciji poduzeća?

Podijelite članak

vlada

 

Vezano uz informacije o tome da planiraju započeti privatizaciju poduzeća od strateškog značaja, oglasila se priopćenjem Vlada.

Podsjetimo, Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je prije nekoliko dana natječaj u kojem se traže savjetnici za “početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji”.

U povodu toga iz Vlade kažu da dio medija o svemu krivo izvješćuje, jer je analiza “temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu”.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Državni ured za upravljanje državnom imovinom zatražio je analizu poslovanja društava u većinskom vlasništvu države i društava od posebnog državnog interesa, koja će biti temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu, kako su o tome netočno izvijestili neki mediji. Cilj analize jest saznati u kakvom su stanju ta društva i po potrebi korigirati njihovu kategorizaciju.

Dakle, nitko nikada nije rekao da će se rasprodati strateški važne tvrtke ili privatizirati poduzeća od strateškog značaja. Jednako tako, nikada nije bilo riječi o privatizaciji strateških resursa poput šuma i voda, a sve ostalo je konstrukcija i neistina. Sve odluke, nakon što se provede analiza i rasprava, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima donosit će Vlada Republike Hrvatske”, navode u priopćenju.

Podsjećamo kako je na DUUDI-jevoj listi ukupno 54 tvrtki, među kojima su Hrvatske autoceste, Janaf, HEP, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, ACI, Jadrolinija, Zračne luke, Hrvatska pošta, Petrokemija i Brijuni Rivijera.

Natječaj je otvoren do 3. svibnja ove godine, a traže se ocjene stanja za “prodaju trgovačkih društava bez prethodno obavljenog restrukturiranja” i “prodaju trgovačkih društva uz prethodno obavljeno restrukturiranje”.

Postoji i treća opcija. To je zadržavanje u vlasništvu s ili bez restrukturiranja trgovačkog društva.

 

Komentiraj