MEDICINA “DOM” POLITIČARA: Kakve su ministarske “veze” sa Sveučilištem u Osijeku?

medicinski fakultet, osijek

Dario Nakić, ministar zdravlja u vladi Tihomira Oreškovića, doktorat znanosti stekao je 2010. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a mentor mu je bio prof. dr. Aleksandar Včev, sadašnji dekan osječke Medicine i predsjednik Katedre za internu medicinu, obiteljsku medicinu i povijest medicine.

Time se nastavila svojevrsna tradicija povezanosti osječkog Sveučlilišta sa članovima izvršne vlasti. Inače, ministar Nakić diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1994., završni dio svoje specijalizacije interne medicine odradio je na zagrebačkom KBC-u Rebro, a u istoj je bolnici pohađao i subspecijalizaciju iz nefrologije, piše Glas Slavonije.

Dario Nakić
Dario Nakić

Poznata je bila i povezanost Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta u vladi Zorana Milanovića s osječkom Medicinom. Od 2007. godine bio je angažiran na Katedri za farmakologiju Medicinskoga fakulteta u Osijeku, nastavna baza Thalassotherapia Opatija, i to prvo kao suradnik u naslovnom suradničkom zvanju viši asistent, a zatim je 2010. izabran za naslovnog docenta. Godine 2013. javio se na natječaj za suradnika u naslovnom suradničkom zvanju viši asistent na toj istoj katedri, kao jedini kandidat. Kako je u to u isto vrijeme obnašao i ministarsku funkciju Jovanović je to radno mjesto zamrznuo. Sada ga je odmrznuo te i dalje predaje studentima.

Dugogodišnje veze s osječkom Medicinom njeguje i Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u vladi Ive Sanadera, inače pedijatar, forenzičar i genetičar. Prof. dr. sc. Primorac redoviti je profesor na osječkoj Katedri za pedijatriju.

Na osječkoj je medicini gostujući profesor i predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i to na Katedri za internu medicinu, obiteljsku medicinu i povijest medicine, čiji je predsjednik također prof.dr.sc. Aleksandar Včev.

Drago Prgomet, nekadašnji član HDZ-a, a potom Mosta te sada predsjednik stranke Hrid redoviti je profesor na Katedri za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju.

Dekan Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Aleksandar Včev spominje i druge političare, te dodaje da je župan Vladimir Šišljagić angažiran na Katedri za kirurgiju u statusu izvanrednog profesora. Također, dermatologinja Mirna Šitum, suradnica Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba, gostujući je profesor na osječkoj medicini. Dr. sc. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravlja, u statusu višeg asistenta, u postupku je izbora za docenta na osječkom Medicinskom fakultetu.

Dragan Primorac
Dragan Primorac

Na pitanje kako komentira to što je osječka Medicina “dom” tako velikom broju hrvatskih političara, dekan Včev kaže: “Mi se trudimo privući pozornost uglednih osoba i svi su oni tu da nam pomognu u našim nastojanjima da jedinu visokoškolsku ustanovu iz područja biomedicine i zdravstva na području Slavonije i Baranje učinimo prepoznatljivom ne samo u Hrvatskoj, nego i u europskom i svjetskom prostoru”.

Što su završili?
S osječkim Sveučilištem povezan je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je završio poslijediplomski studij poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Troje ministara u Vladi Tihomira Oreškovića, Anton Kliman, Zdravko Marić i Dubravka Jurlina Alabegović, svoje je obrazovne titule stekli na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Zvanje je na Pravnom fakultetu u Zagrebu stekao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a ministar pravosuđa Ante Šprlje, također je diplomirani pravnik. Dvojica članova Vlade, odnosno Tomislav Karamarko i Zlatko Hasanbegović, povjesničari su, a ministar vanjskih poslova Miro Kovač doktorirao je povijest međunarodnih odnosa na Sorbonni u Parizu. Ministar Josip Buljević diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na tom fakultetu Buljević i Tolušić trenutačno pohađaju doktorski odnosno poslijediplomski studij.