MATICA HRVATSKIH SINDIKATA: Osam tisuća za novorođenče je “kamilica mjera”!

vilim ribić

Osam tisuća kuna za svako novorođenče je tzv. “kamilica mjera” i obična demagogija koja neće dati nikakve rezultate, poruka je Matice hrvatskih sindikata. Sindikat očekuje od nove vlade i reformu plaća, kao i ispunjenje sporazuma o osnovici za što su stvoreni uvjeti rastom BDP-a.

Za bolju demografsku sliku od jednokratne novčane naknade važnije je ulaganje u zapošljavanje mladih, zakonodavna zaštita radnih prava majki i izgradnja infrastrukture za odgoj i čuvanje djece, istaknula je Lucija Barjašić Špiler iz sindikata.

“Ako novca u proračunu imamo pa nećemo ga baciti na 8 000 kuna svakome i onome tko ima 5.000 kn mjesečno u domaćinstvu i onome tko ima 10, 15, 20 25 tisuća kuna jednakon svakome dati 8. Što nas diže s demografskog dna, diže nas zapošljavanje i rad i plaća”, kaže Lucija Barjašić Špiler, prenosi Media servis.

U sindikatu pak pozdravljaju otvorenost koju je jučerašnjim sastankom sa sindikatima pokazala ova vlada, što nije bio slučaj s vladom Zorana Milanovića, rekao je predsjednik Vilim Ribić.

“Ja mislim da je normalno da se na taj način razgovara i da nije bilo normalno što smo imali. I što god sada netko kaže da je to protiv ili za HDZ vidjet ćete jesmo li za HDZ u prvom štrajku, na koji vjerujem nećemo dugo čekati.”

“Jer problema je mnogo. Tu je pitanje plaća koje se ne smiju smanjivati. Nužan je i sustav plaća koji će omogućiti nagrađivanje i kažnjavanje. A prioritet je ispunjavanje obavezu rasta osnovice plaća zaposlenih u javnim i državnim službama zbog rasta BDP-a.Razumijem da za sve ono što u sporazumu piše nema sredstava, ali za ono što se ne može ispuniti u ovoj godini može se ispuniti s pomakom, ali za to treba jedan normalan razgovor”, rekao je Ribić.

Komentiraj