MAŠTRUKO O ARBITRAŽI: Hrvatska ostaje zarivena kao noj glavom u pijesku

DIPLOMAT IVICA MAŠTRUKO: Akcija HSP-AS-a protiv Vesne Pusić je izravna akcija usmjerena protiv Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se danas na sastanak Plenkovića i Cerara i poručila kako je potrebno postići bilateralno rješenje no pritom i voditi računa o nacionalnim interesima.

Piše: Željka Gulan (Media servis)

Istodobno analitičar i bivši veleposlanik Hrvatske i u Sloveniji, Ivica Maštruko, nakon sastanka dvojice premijera poručuje da se zbog ove pat pozicije koja je ostala Hrvatska izlaže pritiscima međunarodne zajednice.

Bilo bi dobro postići bilateralno rješenje, ali i voditi računa o nacionalnim interesima, komentirala je uoči sastanka hrvatskog i slovenskog premijera predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona se planirala ovoga tjedna naći sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom na radnom ručku, a uoči njegove inauguracije, no sastanak je prebačen za siječanj iduće godine.

Budući da će Slovenija ići u jednostranu primjenu arbitraže, novinare je prije sastanka zanimalo treba li državni vrh nešto napraviti ne bi li spriječila moguće incidentne situacije u Savudrijskoj vali:

“Rekla bih da je hrvatska strana prilično suzdržana, isto tako pozivam slovensku stranu na suzdržanost jer incidentima se može samo pogoršati problem, on se ne može riješiti”, rekla je Grabar Kitarović.

Netom nakon završene press konferencije javio nam se bivši diplomat Ivica Maštruko koji je sastanak ocijenio čistom pat pozicijom. Niti će se ubuduće što događati niti se do sada događalo, poručio je Maštruko.

“Hrvatska ostaje zarivena kao noj glavom u pijesku. I zapravo nepriznavanjem odluke izlaže se pritiscima međunarodne zajednice, Europske komisije i Europe, a Slovenci i dalje ustraju na primjeni arbitražnog sporazuma”, smatra Maštruko.

Iako su i jedna i druga strana podjednako nezadovoljne ili zadovoljne praktičnim rješenjima koje se navode u odluci o arbitraži, a za Hrvatsku tu ne bi trebalo biti spora i mogla bi to glatko prihvatiti, zbog jedne odluke Sabora Vlada ne može sada napraviti ništa, kaže Maštruko. Smatra da je jedino rješenje promjena odluke Hrvatskog sabora ili praktično rješenje – da se odluka Komisije prepiše i potpiše kao odluka dviju država.

Na kraju će do toga i doći, poručuje, za 10, 20 ili 50 godina. “Ako bi to napravili, u dogovoru Vlade i opozicije, bilo bi da se ta odluka arbitražne komisije prepiše i, da vadimo obraz, da nismo prihvatili odluku, da se potpiše kao bilateralni sporazum. I to je jedino praktično i moguće rješenje. Inače će se ovo otezati jako dugo. Jer prijedlozi koje je sada iznio Plenković s pet tih podkomisija koje bi nastavile postupak, svode se zapravo na kunktatorstvo, odnosno, poslije će s pravom nositi naziv – oklijevala”, zaključio je Maštruko.

Komentiraj