MARTINA BIENNENFELD: Zagreb ne bilježi srpanjsku rupu

Podijelite članak

U jeku smo turističke sezone, a glavni grad Hrvatske preplavili su domaći i strani gosti. U telefonskom intervjuu direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Biennenfeld za Media servis otkriva bilježi li Zagreb tzv. srpanjsku rupu, koji su strani gosti najbrojniji, koliko ostaju u Zagrebu i koje sve manifestacije mogu posjetiti ovoga ljeta.

Pripremila: Lucija Stipić

U jeku smo turističke sezone i sami vidimo da su Zagreb preplavili domaći i strani turisti – jeste li zadovoljni, što kažu brojke?

Drago mi je da imamo povećanje u prvih šest mjeseci broja dolazaka od 5 posto, a noćenja od 6 posto, što bi u realnim brojkama iznosilo više od 610 000 dolazaka i više od 1 130 000 noćenja u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. – Možemo onda slobodno reći da Zagreb živi vrhunski kontinentalni turizam? Aspolutno, cijelu godinu.

Bilježi li Zagreb ovoga ljeta tzv. srpanjsku rupu koja se spominje za neke druge destinacije?

Mi u Zagrebu nemamo tih problema. Podijelila bih s vašim slušateljima podatak za prvih desetak dana u srpnju: u Gradu Zagrebu imamo povećanje od 3 posto, što bi u brojkama iznosilo oko 118 000 noćenja, a u dolascima smo na 64 000, tako da je srpanj i dalje u plusu te očekujemo da će tako ostati i do kraja mjeseca.

Koji su nam gosti najbrojniji i koliko ostaju u Zagrebu?

Što se tiče dolazaka, na prvom mjestu su tradicionalno gosti iz Južne Koreje, slijede gosti iz SAD-a, na treće mjesto se probila Kina, zatim slijede gosti iz Njemačke i Italije. Kada govorimo o noćenjima prvi su gosti iz Amerike, slijede gosti iz Koreje, Italije, Njemačke i Kine. Ljeti se u Zagrebu zadržavaju dva do tri dana, ostvaruju dva noćenja, nakon čega odlaze u druge dijelove Hrvatske i tamo provode godišnje odmore.

Zagreb je i ove sezone pripremio puno zanimljivih događanja – na koje ste najponosniji?

Jako nas veseli ovo što nas tek čeka u Zagrebu, u kolovozu počinje novi projekt “Okolo – umjetničke i urbane intervencije”, na tom će projektu cijeli mjesec sudjelovati veliki broj domaćih i stranih umjetnika na 20 različitih lokacija. Jako dobro je prošao i Zagreb Classic na Tomislavovom trgu, a dobro su bila posjećena i Dvorišta koja i dalje traju.

Što od manifestacija još čeka naše građane i sve goste grada do kraja ljeta?

Do kraja ljeta, sve građane i goste grada očekuju zanimljiva kulturna i društvena događanja. Slijedi sjajan projekt Ljeto kod Matoša na Gornjem gradu, uživamo na Ribnjaku u projektu Art park, slijede različiti koncerti na pozornici na Bundeku, imat ćemo ljeto u Tehničkom muzeju, u Muzeju suvremene umjetnosti… Dakle, bogat, bogat kulturni program, tako da ljeto u Zagrebu sigurno neće biti dosadno, kao što to nije već zadnjih nekoliko sezona.

Komentiraj