MARKOTIĆ NAKON VIŠE OD 300 NOVOOBOLJELIH: Ili smo zajedno uspješni ili zajedno ne ide

Više od pola godine bavimo se brojkama, više nego ikada u zdravstvenom sustavu. Dok su nam prije glavobolju zadavali brojevi dana koliko čekamo na preglede ili brojke duga u tom sustavu, sada je samo fokus na broju novozaraženih koronavirusom. Pa recimo današnje numeričko stanje: 334 nova slučaja zaraze, jedna osoba preminula, aktivna 2.703 slučaja.

Izvor: Media servis

Nacionalni je zbog povelikih brojki okupio lokalne stožere, a zaključak je svima poznat – pridržavajmo se mjera i neće biti problema. Trenutno su u Hrvatskoj COVID pozitivne 283 osobe hospitalizirane, od čega je njih 15 na respiratoru. Sve češće slušamo o velikom pritisku na zdravstvene djelatnike, ali i nedostatak prostora pa su dvije županije s najviše novozaraženih – Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb reorganizirali bolnice, opet gledamo kako vojska podiže šatore, a iako nam se broj novozaraženih kreće iznad 300, Nacionalni stožer tvrdi, sve je pod kontrolom, ali stanje je ozbiljno.

Kojem dijelu sada vjerovati, pitamo se svi. No idemo još kratko o brojkama, Splitsko-dalmatinska županija danas broji 105 novooboljelih, a Grad Zagreb 74. Kako se tih 74ero zarazilo, objasnila je zamjenica ravnatelja zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić:

“Nova 43 slučaja su kontakti, imamo zabilježene slučajeve s maturalnih putovanja, 8 slučajeva povezanih s maturalcem u Istri i jedan iz Duborvnika, 11 slučajeva je negativne epidemiološke anamneze, 8 je importiranih iz BiH, 7 je moguća je izloženost na godišnjem odmoru, jedna moguća izloženost u teretani i 4 epidemiološke obrade su još uvijek u tijeku”.

Otkako je Nacionalni stožer prenio veće ovlasti na županijske stožere, drugi put su se okupili na sastanku. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je naglasio kad bismo se svi pridržavali osnovnih mjera – distance, nošenja maski i higijene, da potrebe za ovakvim sastancima ne bi ni bilo, a onda izvijestio o čemu su razgovarali:

”Razgovarali smo o tome da se mjere provode što efikasnije. Županijski stožeri će i dalje pratiti epidemiološku situaciju i predlagati dodatne mjere po potrebi da se broj novozaraženih smanji i da se smanji pritisak na zdravstveni sustav”, rekao je Božinović.

Epidemiolog Branko Kolarić je dodao da je bilo govora i o zaštiti starijih osoba, kako spriječiti zarazu i kako postupati kada do nje dođe:

”Starije osobe su najfragilniji dio našeg društva i oni su najranjiviji na ovu infekciju, upućujemo dodatan oprez i zbog toga je osnovano ovo povjerenstvo. Mi ćemo revidirati postojeće upute, ponovno smo aktivirali mobilne timove koji će pratiti slijeđenje tih uputa. Kako bismo sačuvali naše starije koji su u institucijama moramo smanjiti širenje virusa u populaciji jer ne možemo izolirano štititi samo domove za starije”.

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić naglasila je da su kapaciteti klinike gotovo popunjeni i da stiže novi pritisak. A tko je kriv za trenutno stanje?

“Ni kad je bilo sve dobro ni kad je loše nismo rekli da su samo neki krivi, da su samo ljudi krivi, da je samo Stožer pametan, da smo mi stručnjaci pametni. Ovo je priča za sve. Ili smo zajedno uspješni ili zajedno ne ide”, rekla je Markotić.

“Svi moramo podnijeti malo žrtve i minimalne odgovornosti i sve će biti dobro. Onda nitko neće biti krivac i bit ćemo pobjednici”, zaključila je Markotić.

Komentiraj