MARKO VUČETIĆ: Takozvani suverenisti istinski su okupatori i Hrvatsku ne treba gledati kroz njih

Odgovor (ne znam je li objavljen) na jedno pitanje koje sam dobio ovih dana, kaže saborski zastupnik Marko Vučetić.

Potom na Facebooku odgovara i pojašnjava:

Hrvatska prošlost je prošlost antifašizma, svi oni koji u kontinuitetu vlastite prošlosti nemaju antifašizam, izvlastili su se iz korpusa građana Republike Hrvatske. Nije, naime, moguće biti građanin Republike Hrvatske i ne dijeliti kontinuitet njezine prošlosti. Ponavljam, antifašizam je sastavni, bitni, neotuđivi element hrvatske prošlosti i prošlosti Hrvatske.

Sasvim je jasno da u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji ne pripadaju hrvatskoj prošlosti, oni u povijesnom, političkom, moralnom, ali i mentalnom smislu žive u nekom paralelnom, demonskom neredu i za takav nered se javno zalažu. Takvi zastupnici se nazivaju suverenistima, a njihov suverenizam je zapravo suverenizam negiranja Republike Hrvatske.

Bleiburške žrtve ovi tzv. suverenisti koriste kako bi Hrvatskoj dali prošlost koja joj ne pripada. Bleiburške žrtve su žrtve odmazde i osvete, one su nastale kao posljedica bezumnog i nezakonitog čina, ali, ma kako strašan taj čin bio, on ne mijenja narav antifašističkog pokreta. Antifašistički pokret je, u povijesnom i u konačnom etičkom sudu, dobar iako su bleiburške žrtve bile izložene zlu. Oni koji ovo ne razumiju, neka naprave usporedbu s Domovinskim ratom.

Norčevi ili Merčepovi zli čini nisu promijenili narav Domovinskog rata. Jasno, oni koji favoriziraju zlo i zle čine, ove koje sam spomenuo i danas smatraju herojima. Takvi, naravski, ne znaju što je antifašistički pokret, takvi ne znaju ni što je Domovinski rat. Oni smatraju da ratovi služe onome što njih motivira na ratovanje – da se iživljavaju, da osvajaju plijen i da laž proglašavaju istinom.

Takvi, na našu žalost, i danas sjede u Hrvatskom saboru, takvi neće prihvatiti našu antifašističku prošlost, takvi, uostalom i ne znaju da je Domovinski rat bio rat u kojem je obranjena i oslobođena Hrvatska i sve ono što Hrvatska jest – i ćirilica i latinica, i nacionalne manjine i Hrvati… Takvi ne shvaćaju da, boreći se protiv prava nacionalnih manjina, zapravo negiraju osloboditeljsku narav Domovinskog rata. Ti tzv. suverenisti istinski su okupatori i Hrvatsku ne treba gledati kroz njih, Hrvatska se nalazi njima nasuprot.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/marko.vucetic.7921/posts/660806948101131″ bottom=”30″]