MARKO VUČETIĆ: Ništavost braka je uglavnom crkvena legalizacija ništavila

Republiku Hrvatsku su obilježile dvije legalizacije – jedna je bila životna i razložna, a druga licemjerna i razotkrivajuća, kaže saborski zastupnik Marko Vučetić i iznosi svoje argumente.

Na Facebooku piše:

Legalizacija nezakonito izgrađenih objekata je životna i, samim time, razložna. Njome se legalizarala stvarna povijest nečijih postupaka. Netko je nezakonito gradio, uglavnom obiteljske kuće ili kuće za odmor te iste obitelji, te je dobio priliku ozakoniti nezakonitu gradnju. Nešto je bilo i ostalo realno.

No, imamo i drugu legalizaciju, a to je legalizacija izvan realnosti ili legalizacija koja nastaje na temelju brisanja nečije povijesti. Ova legalizacija je na djelu kada se, uglavnom zbog javnog ugleda i očuvanja konstruirane pozicije moralnog arbitra, vrši crkvena legalizacija nečijeg sadašnjeg ili budućeg braka , ali na način da se najprije poništi prethodni crkveni brak.

Razvod braka je razumljiv, njime se ne briše nečija povijest, nego se jednostavno proglašava kraj nekog braka. No kod proglašavanja ništavosti braka, stvar je drugačija. Tu se tvrdi da nečega što je bilo zapravo nikada nije ni bilo. Filozofski zanimljiva pozicija kojom se tvrdi da ništavilo ima prvu i zadnju riječ. No, budući da ovdje nije riječ o filozofskoj, nego o religijskoj kategoriji, zanimljivost ustupa mjesto licemjerstvu.

Uistinu je licemjerno kada neki tzv. javni kršćanin, a sve da bi sačuvao javnu, a ne kršćansku poziciju, u ništavilo prepušta svoj dotadašnji život. Pogotovo ako je u tom braku bilo djece. Razvod braka djetetu ništa ne oduzima, dok mu ništavost braka daje ništavilo – onoga tko želi svim snagama sačuvati svoj javno konstruirani privid uzvišene kreposti.

Ništavost braka je uglavnom, uz rijetke iznimke, crkvena legalizacija ništavila. U toj legalizaciji sudjeluju ljubitelji ništavila.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/marko.vucetic.7921/posts/631839814331178″ bottom=”30″]

Komentiraj