MARKO VUČETIĆ: Dokle god nismo riješili “Za dom spremni”, Hrvatska nije oslobođena

Gostujući na N1 Televiziji, bivši saborski zastupnik i kandidat za zadarskog gradonačelnika Marko Vučetić među ostalim je komentirao i prošlotjedni događaj s HOS-ovcima koji su došli na obilježavanje vojno-redarstvene akcije Maslenica i natipsom ZDS na njihovim odorama. 

Vučetić je kazao kako je čovjek bitno obilježen govorom, a ministar Mario Banožić je rekao da je to bila obljetnica HDZ-a, a ne Maslenice.

“To nije bio lapsus, nego govor podsvijesti. HDZ smatra da hrvatska vojska i njene pobjede služe u njihovim stranačkim interesima. Banožić je izrekao jednu gotovo bestijalnost – da nije potrebno vezati čovjeka uz izrečen sadržaj, nego treba promatrati onoga tko govori. Prema tome, kada govori HDZ-ovac, na to trebamo pristati kao istinu, a netko tko nije u HDZ-u, njega treba, govorom Zvonimira Troskota, eliminirati i procesuirati.

Ministar je izrekao svu tužnu stvarnost u kojoj se Hrvatska nalazi, stvarnost zarobljenosti u kojoj se sve što se događalo događalo u funkciji ove stranke koja je zloupotrebila Domovinski rat i njegove obljetnice. Ministar je rekao da su neki momci provocirali – a čime? Obilježjima HOS-a. Doživljavamo li mi onda obilježja HOS-a kao provokaciju ili ne isključivo se ravna prema tome kada nam neko sumnjivo tijelo u funkciji HDZ-a kaže u kojim trenucima, s kojom vještinom i preciznošću mi to trebamo doživljavati kao obilježavanje neke veličine, veličanstvenih podviga u našoj prošlosti, a kada kao provokaciju”, rekao je Marko Vučetić za N1 Televiziju. “Čovjek se uvijek očituje u govoru. Ovo je, u stvari, bio manifest HDZ-a, kaže Vučetić.

“Da postoji zrelosti i da država postoji u institucijama – ustaški pozdrav nema što raditi u oslobođenoj državi. Dokle god nismo riješili ZDS, Hrvatska nije oslobođena. Ništa što ima veze s ustaštvom, ideologijom zla, ne može postojati u demokraciji i slobodi”, rekao je Vučetić.

Most je, kaže, stranka koja je napokon definirana, ali i dalje živi realnost koja se naziva post-istinom. “U Mostu se ne možete zaustaviti na nekom elementu koji je element istine, a koji neće biti doveden u propitivanje zbog trenutnog rejtinga ili nečega što im donosi političke benefite. Bili su stranka desnice, lijevog centra – prema riječima Nine Raspudića prije nego što im se priključio, konzervativci, a kada sam ja bio u njihovom klubu, bili su jedan pokret nezavisnih pojedinaca koji nisu imali ideologiju.

Zvonimir Troskot je opet pokazao svu bijedu koja vlada u nesvjesnoj mladeži HDZ-a, a to je Most. On je u razgovoru rekao jednu istinu i onda je ona nakon prevrednovanja bila dovedena u pitanje i rezultirala je njegovom isprikom zbog izrečenog. To što je on rekao, rekla je i Marija Selak-Raspudić u Saboru, gotovo identično. Troskota, kojeg kandidiraju za zagrebačkog gradonačelnika, je Most predstavio kao osobu koja ima iskustva u upravljanju velikim sustavima i da bi zbog toga trebao biti najpogodniji kandidat. U njegovom lapsusu i prevrednovanju, izricanju pa negiranju, možemo zaključiti da je on, koji je predstavljen kao onaj koji upravlja velikim sustavima, kapitulirao pred malim sustavom iz Sinja, odnosno riječima Mire Bulja”, rekao je Vučetić.

Komentiraj