MARKO TORJANAC: Prgometa ću goniti, ako treba, do pakla i natrag – evo i zašto

Gradski zastupnik, naš poznati glumac Marko Torjanac, na sjednici Gradske skupštine postavio je pitanje zbog čega su stali radovi u Dramskom kazalištu Gavella, a obratio se i predsjedniku Dragi Prgometu, koji ga je, kako kaže, vrlo primitivno nastojao uvrijediti poručivši mu kako Skupština nije kazalište.

Na Facebooku je Torjanac napisao:

Jutros sam postavio zastupničko pitanje pročelnici Ureda za kulturu Milani Vuković – Runjić i porčelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo Dinku Biliću o građevinskim radovima u Dramskom kazalištu Gavella na maloj dvorani 121 i atriju Kazališta koji traju od 2017., koji su trebali biti završeni za 10 mjeseci, a obustavljeni su na neodređeno vrijeme prije godinu i pol, zbog čega ne samo da je publici otežan pristup kazalištu (koji se već treću godinu odvija kroz tzv. ‘glumački ulaz’ koji nema kapacitete za nesmetan ulaz i izlaz za 388 gledatelja koliko je kapacitet kazališta) nego ne zadovoljava niti sigurnosne uvjete i zbog svoje veličine i zbog, uslijed nezavršenih građevinskih radova, poremećene statike zgrade zbog čega se lako može dogoditi da se najvažnije dramsko kazalište u Zagrebu prisilno zatvori, ako se prije toga ne sruši.

Naveo sam da se Gavella renovirala nekoliko puta u svojoj povijesti i upoznao zastupnike s najopsežnijim građevinskim pothvatom provedenom u tom kazalištu kada se renovirala cijela dvorana uključujući i sve popratne prostore kazališta, zajedno s izgradnjom cijelog atrija što je, dakle, neusporedivo veći građevinski zahvat koji je trajao od siječnja 1994. do srpnja 1995. dakle, već sada gotovo dvostruko kraće od dogradnje male scene kazališta.

Postavio sam ova pitanja:
Zbog čega je to tako? Zašto radovi kasne? Tko je za to odgovoran? Koliko ova izgradnja i obustava radova košta Grad i porezne obveznike do sada i koliko će koštati do završetka radova? Kada kanite završiti radove? Što planirate u slučaju zatvaranja kazališta od inspekcije?

Zatražio sam, također, dostavljanje sve ugovore s glavnim izvođačem radova famoznom ‘Centrogradnjom’, s ostalim izvođačima i podizvođačima kao i sve ostale ugovore važne za dosadašnje građevinske radove kao i nastavak istih na maloj dvorani Gavelle 121 i atrija uključujući sve anekse ugovorima koje je Grad (najmanje njih pet), prema riječima šefa gradilišta, naknadno tražio. Također sam zatražio i sve dokumente vezane uz pokretanje predstečajne nagodbe vezane uz izvođača radova te da dokumentacija bude jasno kronološki priređena i dostavljena u tiskanom i elektronskom obliku.

Na koncu sam se prigodno obratitio i predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu koji me na pretprošloj sjednici (kada je cijela oporba prosvjedovala zbog uvreda gradonačelnika Banića upućenih kolegi Peteku) vrlo primitivno nastojao uvrijediti poručivši mi da Skupština nije kazalište (zbog čega se još nije ispričao!) i poručio sam mu da zaista može biti sretan da Skupština nije kazalište, jer bi radio u zgradi čija je statika narušena, koja prokišnjava, u kojoj iz zidova vire instalacije i koja je uopće zbog nebrige Grada upitne sigurnosti pa se budući da Skupština nije kazalište, hvala Bogu, on može osjećati sigurno i ne poniženo poput kolega iz Gavelle.

Na koncu sam s govornice pozdravio kolege iz Gavelle i podržao ih u građanskoj hrabrosti koju su pokazali i s ovim problemom izašli u javnost.

Pozvao sam i ostale umjetnike da pokažu građansku hrabrost i da budu prisutniji i hrabriji, jer je upravo uloga umjetnika da budu svijest i savjest društva, alarm.

Milana Vuković – Runjić u odogovoru na moja pitanja kratko je rekla da je zabrinuta i da je to pitanje za kolegu Bilića, pročelnika Ureda za graditeljstvo kojemu, povrijeđeni prozvani Prgomet, koji kazalište koristi kao uvredu, nije dopustio da dovrši odgovor na moje pitanje, iako je morao to učiniti kako bismo završili temu, jer je u tom trenutku završio sat zastupničkih pitanja. Pa je proglasio pauzu do početka sjednice.

U pauzi mi je pristupio gradonačelnik rekavši da se to svakako treba riješiti i pozvao me da on, pročelnik Bilić i ja sjednemo i riješimo problem.(sic!)

Očekujem u roku dostavu dokumenata koje sam tražio kao i pismeni odgovor pročelnika Bilića na postavljena pitanja, a zatim ćemo poduzimati daljnje korake.

(Off (on) topic – Što se tiče Prgometa njega ću zbog korištenja kazališta kao pojma uvrede goniti ako treba do pakla i natrag. Takav primitivan diskurs i to od predsjednika Skupštine jedne metropole nedopustiv je i traženje njegove isprike trebala bi biti stvar elementarnog samopoštovanja cijele kazališne struke, posebno Hrvatskog društva dramskih umjetnika.)

Komentiraj