MARKO RAKAR: Suluda je ideja da Vlada i Plenković nešto traže od Facebooka

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Marko Rakar, komunikacijski i informacijski stručnjak, govorio je na N1 televiziji o blokadi na Facebooku (FB) nakon izricanja presude haškoj šestorci i samoubojstva Slobodana Praljka, te zahtjeva Udruge U ime obitelji (UIO) Željke Markić, koji su poslali Vladi, a u kojem traže da se Facebook zaustavi u cenzuri objava o Praljku.

O ratu na Facebooku nakon haške presude Rakar je za N1 rekao: “Očito se dogodilo da su neke grupacije odlučile masovnim prijavama povreda FB pravila pronašanja eliminirati određene suparnike. To je proces u kojem, primjerice, prijavite konkretnu objavu kao spam ili neprimjerenu, kao provokaciju, govor mržnje i FB algoritmi reagiraju na to. U pravilu je gotovo sigurno da možemo pretpostaviti da je masa prijava natjerala FB da automatizmom briše određene postove ili stranice”.

Na pitanje je li kad već zabilježen takav rat na FB, Rakar je odgovorio: “Kod nas – ne da se sjećam, ali sasvim je sigurno to problem s kojim se FB diljem svijeta susreće. Na mreži na kojoj sudjeluje više od milijardu ljudi, moraju se oslanjati na automatske mehanizme, a prijave su i na hrvatskom jeziku pa nemaju ni prijevoda. Da su na engleskom, shvatilo bi se prilično brzo o čemu je riječ, no vjerujem da će se to normalizirati za dan, dva.

O zahtjevu Udruge U ime obitelji prema Vladi da spriječi Facebook u nekim radnjama, Rakar je rekao kako mu je to suludo te da mu je “teško diskutirati o tome i mentalnom sklopu koji može neki takav prijedlog dati. Oni zazivaju neka vremena protiv kojih se deklarativno bore, smiješno mi je to”. Govoreći o tome je li riječ možda o političkoj cenzuri Rakar je rekao: “Iskreno, FB boli briga što se događa u RH. Apsolutno ih to ne interesira, vjerojatno moraju i na kartu pogledati gdje je Hrvatska. Zanima ih samo koliko im profita stvara. Širina slobode govora Amerikanaca je vrlo vrlo široka i jedna je od njihovih temeljnih vrijednosti. Misliti da će oni tu nešto cenzurirati – to je totalno suludo”.

PISALI SMO:

UDRUGA ŽELJKE MARKIĆ PREMIJERU: Hitno zatražite da Facebook ne cenzurira objave o Praljku! – čitajte OVDJE.

Komentiraj