MARIN MILETIĆ: Porezna “pelješi” paušalne obrtnike i tjera ih iz Hrvatske

Prvo, porezi se moraju platiti i Država mora kontrolirati sve one koji igraju mutno i takve sankcionirati. Ali, potpuno je neprihvatljivo da paušalni obrtnici radi nove nepromišljene odluke razmišljaju o napuštanju Hrvatske.

Napisao je to na Facebooku saborski zastupnik Mosta Marin Miletić i dodao:

Država mora shvatiti da je ona tu da olakša poduzetnicima i svima onima koji se odluče na ludost otvaranja vlastitog obrta u zemlji s jednim od najvećih poreznih opterećenja u cijeloj EU.

Isto tako, država mora shvatiti da smo na pragu ulaska u novo, digitalno doba koje mijenja način poslovanja. Jutros sam pričao s jednim mladim poduzetnikom koji je užasnut potezom vladajućih. Čovjek radi, pošteno plaća porez kroz paušale, a sada strepi jer ima jednog klijenta vani i razmišlja hoće li ga Država toliko opelješiti nametima da će pokupiti stvari i otići van.

Porezna je donijela rješenje prema kojemu se brojne paušalce optužuje za ‘prikriveno zapošljavanje’, odnosno da im je preveliki udio prihoda ovisan o jednom klijentu.

Drugim riječima, optužili su ih indirektno za utaju poreza, zbog čega moraju platiti zaostali porez na dohodak i sva ostala davanja (mirovinsko, zdravstveno). Paušalci su osobe koje ostvare prihod do 300 tisuća kuna godišnje, a nakon odbijanja troškova rada za klijenta direktno, ostane im možda pola nekog takvog iznosa.

Ako im Porezna oduzme dodatnih 90.000 kuna tim ljudima preostaje samo spremiti kofere i otići. Ovu temu poznajem dobro jer sam i sam bio paušalni obrtnik.

Država mora osloboditi tržište nameta, olakšati poduzetnicima posao, a ne kao Gestapo stiskati poduzetnike što će imati efekt novog vala odlazaka onih koje ne smijemo gubiti – naše poduzetnike.

U potpisu pod fotografiju Miletić je napisao:  Božo Petrov i ja u čuđenju naspram politike vladajućih prema paušalnim obrtnicima.