MARIJANA PULJAK: Zabranit ćete pobačaj, a onda će vaše kćeri otići tamo gdje je dostupan

Na dnevnom redu današnje plenarne sjednice Europskog parlamenta naći će se i glasovanje o Rezoluciji o seksualnom i reproduktivnom pravu žena u EU čiji je izvjestitelj hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Izvor: Media servis

‘‘Matićevom‘‘ rezolucijom sve države članice EU trebale bi, između ostaloga, osigurati i pravo na legalan pobačaj. Saborski zastupnici podijeljeni po tom pitanju.

​Marija Selak Raspudić iz redova MOST-a prijedloge u dokumentu smatra neprihvatljivima i poziva borce za ljudska prava da ustanu protiv njega.

“Nemojmo se lagati. Matić veze sa ženskim pravima ima koliko ja s Ministarstvom branitelja. Dakle, pravo je pitanje tko je stvarni autor ovog izvješća, odnosno, koju korist iz njega izvlači? Pažljivi čitač će vjerojatno prstom uprijeti na lobističke organizacije civilnog društva koje tim izvješćem osiguravaju direktnu financijsku potporu za svoje djelovanje. Europski parlament nisu Maldivi na kojima se uživa u financijskim povlasticama daleko od domovinskog nadzora‘‘.

Suverenist Hrvoje Zekanović problemom smatra i to što Matić želi ukinuti pravo na priziv savjesti. Potom se obrušio na 39 saborskih zastupnica i zastupnika koji su potpisali peticiju koja je omogućila stvaranje same Rezolucije.

‘‘Mogu vas nazvati i licemjerima jer proizvedite vi vaš Zakon o zaštiti života, imate moju bianco podršku ako vam se ne sviđa onaj već gotov zakon Hrvatskih suverenista. Svima onima koji ne znaju o čemu govorim, evo jedan mali model djeteta koji je dozvoljeno ubiti u našoj državi Hrvatskoj zato što zastupnici u Hrvatskom saboru nisu donijeli zakon kojim bi se zaštitio život‘‘.

‘‘Svi oni koji i inače žene gledaju kao neposlušne inkubatore oni im se snažno protive, ali njihove vrijednosti nisu moje vrijednosti‘‘,, poručio je Bojan Glavašević iz Zeleno-lijevog bloka.

‘‘Kada vas tri biskupa i pet udruga stisne, odmah biste zabranjivali prekid trudnoće, ali kad to treba pokazati nema vas ni od korova. Drage kolegice i kolege iz HDZ-a, samo vi nastavite tako. Vaša vas nedosljednost vodi u sigurnu političku irelevanatnost. Da ne biste krivo shvatili, ovo govorim samo da vam se nasmijem u lice. To je dobro za Hrvatsku‘‘.

Prvi čovjek Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ne dijeli Glavaševićev svjetonazor. ‘‘Ono što je za vas prekid trudnoće za nas je zaustavljanje razvoja života. Pravo na zdravstvenu uslugu kako vi zovete prekid trudnoće je pravo svakako, međutim isto tako i liječnici imaju pravo na priziv savjesti, pa sad to u tim omjerima prava treba naći pravu mjeru‘‘.

U ime Kluba zastupnika Centra i Glasa Marijana Puljak imala je potrebu upitati: Svi koji se zalažete za abortus imate li svoju djecu, imate li kćeri?

‘‘Donijet ćete Zakon kojim ćete zabraniti abortus širokim narodnim masama, ali vaša kćeri će uredno otići na taj abortus u zemlje gdje je abortus dostupan, gdje je zdravstvena zaštita dostupna ili ćete im pošto evo imamo takva primanja osigurati abortus na crno? Vi to možete, ali veliki broj žena to ne može. Abortus treba ostati dostupan i žene treba zaštititi‘‘.

SDP je na svom Twitter profilu naglasio da pobačaj mora biti besplatan, legalan i dostupan u svim bolnicama te da žene imaju pravo odlučivati o svom tijelu. A danas nikoga u Saboru iz redova SDP-a. Leđa im drži članica Radničke fronte Katarina Peović koja je spremno odgovarala na prozivke Selak i Zekanovića. Na tezu da je zabrana prigovora savjesti kršenje ljudskih prava, odgovorila je: Uskrata zdravstvene zaštite je kršenje ljudskih prava.