MARATONSKI ODMOR ZASTUPNIKA: Evo što su napravili prije odlaska

Saborski zastupnici na dugom godišnjem odmoru. Ustavom im je zajamčena stanka od dva mjeseca pa zasjedanja neće biti do rujna.

Izvor: Media servis

Dok se oni odmaraju, mi smo napravili rezime što su sve napravili, a što nisu uspjeli u ovoj godini.

Ni ovaj put nije nedostajalo pokušaja opoziva ministara koje su vladajući zdušno branili, iako su neki bili neobranjivi, ali krenemo s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, jer ga je oporba pokušala i treći put svrgnuti.
”Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Viliju Berošu, ministru zdravstva u Vladi RH. Kolega Grmoja, znam da ste pogriješili jel opet HDZ kriv?”

Pokušaj opoziva preživio je i inoministar Gordana Grlića Radmana, kao i svojevremeno Darko Horvat.

”Tko je spreman dići ruku za ministra koji nakon dvije godine nema baš nikakve rezultate?”.

I bilo ih je spremnih točno koliko je trebalo, ali ministar graditeljstva je taj resor ipak napustio zbog lisica na rukama, a ne saborskih ruku.Horvatovim nasljednikom Ivanom Paladinom oporba nije bila zadovoljna od prvog dana, no ipak je potvrđen u Saboru baš kao i novi ministri gospodarstva Davor Filipović i rada i socijale Marin Piletić, te nova potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Ušli su kroz Sabor u Vladu na mjesta Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića. Svi su prvo prošli matične odbore:

“Moj jedini cilj je obnova”.

”Nastavit ću raditi u duhu svoga prethodnika Borisa Miloševića i svemu onome što je donosio svojim pristupom. On je nosio mir, a ja se nadam se da ću preuzeti tu štafetu dalje”.”Učinit ću sve da se napravi pomak u svim segmentima. Otvoren sam za svaku sugestiju, za svaki savjet nevezano dolazi li ona od pozicije ili opozicije. Učinit ću sve da doprinesem uspjesima ove Vlade. Sve ono što imate, moja vrata će vam uvijek biti otvorena”, rekao je Filipović.

Stanjila se i vladajuća većina na minimalnih 76 ruku jer su koaliciju napustili Refomisti. No svakako je najveći šok bio dobrovoljni odlazak ministra financija Zdravka Marića, čijeg su nasljednika Marka Primorca zastupnici izglasali u tjednu prije odmora kao u Olega Butkovića na mjestu potpredsjednika Vlade. Prije nego što se zahvalio i skupio stvari, Marić nas je doveo pred uvođenje eura, a Sabor usvojio Zakon o euru.

“Zaokružavanje cijena na više, tzv. neopravdano povećanje cijena. Taj dodatan efekt na inflaciju želimo svesti na najmanju mjeru. To je zapravo u ovom Zakonu i prožeto najvećim dijelom.”

No nisu svi za uvođenje eura, primjerice šef MOST-a Božo Petrov.

“Dajte osigurač hrvatskim građanima da će to stvarno biti onako kako vi govorite da će biti”.

A nakon što su MOST-u propala dva referenduma oko Stožera i COVID potvrda, najglasniji su bili protivnici izmjena Ustava upravo na temu referenduma koje je predložio HDZ, a podržao i dio oporbe pa je učinjen prvi korak.No izmjene Ustava koje se tiču prava na pobačaj nisu dočekale svoj red iako su ih podržali i neki HDZ-ovi koalicijski partneri.

”Ako vidimo da to kroz Hrvatski sabor nije moguće ostvariti, imamo i druge instrumente i prije nego što me pitate, da to je referendum”.

Dosta bure u Saboru izazvao je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, kojeg je premijer stopirao i vratio na doradu, a usvojene su izmjene Kaznenog zakona, kao i Zakona o Vladi kojim ministri ostaju bez imuniteta ako se sumnja na korupciju. Uz sve sumnje u koruptivna djela ministara aktualnih ili bivših, pričalo se dostao i oko pritiska na DORH pa i s najviših razina – od premijera i predsjednika države. Stoga je u Sabor došla i šefica DORH-a Zlata Hrvoj-Šipek.

”Ostavite nas na miru, pustite nas da radimo svoj posao. Ako nam ne želite pomoći, onda nam barem nemojte bacati klipove pod noge”.

Dodajmo za kraj i da je Sabor prije odlaska na godišnji ratificirao ulazak Švedske i Finske u NATO bez da ih je Milanović progonio kao đavao grešnu dušu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!