MARAS PROZVAO BANDIĆA: Građani izdvajaju sve više, a korist imaju gradonačelnikovi kumovi i prijatelji

Gradski SDP održao je konferenciju za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine. Jedna od točaka dnevnog reda je i izvještaj o izvršenju proračuna.

Izvor: Media servis

“U prvih 6 mjeseci građani su izdvojili 400 milijuna kuna više svog novca. Postavlja se pitanje jesu li dobili kvalitetniju uslugu. Razvija li se grad i tko od tih novaca ima najviše koristi? Najviše koristi imaju kumovi i prijatelji gradonačelnika Zagreba”, kazao je Gordan Maras.

Pritom se, tvrdi Maras, ne ulaže u glavne probleme, a to su kvalitetan promet, obrazovanje i zbrinjavanje otpada. S tim u skladu, SDP sutra neće podržati izvještaj o izvršenju proračuna, kao i ni izvještaj o radu gradonačelnika. Sutra će se na sjednici raspravljati o poslovnom polugodišnjem izvještaju Zagrebačkog holindga. I dok je Holding poslovao s dobiti, gradska Čistoća zabilježila je gubitak veći od 21 milijun kuna, upozorava Vesna Nađ.

“Predlagatelj je na skupštinskom Odboru rekao da se radi novi cjenik Čistoće s većim cijenama i u slučaju da se taj cjenik ne usvoji minus će biti 235 milijuna kuna u Čistoći”, dodaje Nađ.

Ispada tako da u Zagrebu cijene rastu s povećanjem količine odvojenog zbrinjavanja otpada, iako bi zapravo trebalo biti obrunuto, kaže Nađ.

Zvone Brumnić pak kaže da gradski proračun danas izgleda gore nego Agorkorova bilanca. “Ključ problema Grada je prikriveno zaduženje koji u ovom trenutku iznosi blizu jednog proračuna i to je ono što će grad Zagreb potopiti”, rekao je Brumbić.

Renato Petek upozorio je pak na stavku proračuna vezanu za sigurnost pothodnika u Gradu.”Ove godine smo imali plan investirati 16 milijuna kuna, a do sada je potrošeno nula kuna”, komentirao je Petek

.Poseban su problem pritom pothodnici u Aveniji Dubrovnik i na Aleji Bologne, gdje već mjesecima nema nikakvih radova na jednom od pothodnika u kojem su, službeno, radovi u tijeku.”Oko 6 mjeseci nema nikakvih radova jer su otkrivene cijevi u kojima se nalazi struja visokog napona i zbog toga su radovi prekinuti. Radi se o jednoj šlampavosti, radi se o tome da građani ne mogu preći najveće prometnice u gradu”, dodaje Petek.

U SDP-u za stanje u Gradu jednako prozivaju HDZ i Bandića, za koje kažu da jedni bez drugih ne mogu na nacionalnoj kao ni na gradskoj razini.